Директорът на Пирогов проф. Стоян Балтов говори пред Нова нюз за новата мутация на вируса.

"Днес има още 2 случая на новата мутация в "Пирогов". Останалите ще бъдат ясни идната седмица. Като клинично протичане не може да се каже, че протича по-тежко. Не е доказано още", заяви Балтов.

"От понеделник ще издам заповед всички в болницата да носят маски с най-висока степен на защита. Четиримата пациенти с новия вариант на коронавируса са дошли с характерни симптоми. Направен им е PCR тест, който не е реагирал на един ген. Антигенните тестове също хващат мутиралия вирус, но категорично PCR тестовете са по-качествени. Към момента нямам информация дали тези четири пациента са били във Великобритания", допълни Балтов.

"Ако PCR-ите секвенирани без S ген, са носители на тази модификация, вероятно ще бъдат използвани като косвен белег, който като се извършват тестове ще бъде използван, за да се види дали някой пациент носи новия щам", разясни проф. Балтов.

"Хората, които имат нисък титър на антитела трябва да се ваксинират. Когато е висок, може да се изчака три месеца и тогава да се прави пак тест за антитела", заяви Балтов.

Той говори и за мерките, като заяви, че отпускането ще е поетапно и разумно. Балтов заяви, че заведенията ще отворят след 18 февруари.