"Започна се със страшно много сирени, събрахме децата, беше тотална изненада. Наши познати изчезват", заяви в "Денят започва" по БНТ д-р Ронен Декало, който е зъболекар и живее на 50 километра от Газа.

По думите му двама негови съседи са сред жертвите, а друг негов близък е в неизвестност.

"Почти няма семейство в Израел, което не е загубило свой близък в последната атака на Хамас", допълни д-р Ронен Декало.

„Имаше отворен коридор за евакуация, но имаше съмнение, че „Хамас“ ще започне да обстрелва автобусите и леките автомобили, с които трябваше да се евакуираме. Извинявам се, ако има сирени, ще трябва да прекъснем, защото постоянно има бомбардиране“. Това обясни пред БТВ българинът Ивайло Панчев, който е от пограничен кибуц с Газа.

„Вече 25 години живеем на около 4700 метра от Газа. Тази нощ беше тихо. Бяхме в бомбеното укритие. Имаме система, която ни дава 15 секунди, в които да се затворим при атака. Това ни спаси и в събота“, добави той.

„Мислех, че за 25 години бяхме видели всичко - не е така. Важното е, че всички сме заедно – това ни помага много. Дъщеря ми е офицер от армията, но все още е с нас и не е мобилизирана“, коментира Панчев.

Според него в момента няма опасност за отвличане на автобуси за евакуация, но има риск за обстрел по конвоите.

В събота напрежението между Израел и Палестина ескалира. Палестинското движение "Хамас" изстреля стотици ракети по Израел и бяха нанесени щети в редица израелски населени места.

Военният командир на палестинската групировка "Хамас" Мохамед Дейф обяви началото на "военна операция" срещу Израел. 

Военният отговор на Израел не закъсня - започна да нанася въздушни удари по цели на "Хамас" в ивицата Газа. "Ние сме във война", обяви премиерът Нетаняху, "Война, в която ще победим".

В неделя България изпрати правителствения самолет, за да евакуира български граждани от страната. С първия полет бяха евакуирани 92-ма българи. В 4 ч. в понеделник самолетът кацна за втори път в България с евакуирани над 60 души от Израел.