България е на челни позиции по консумация на алкохол на глава на населението. Тя е сред 10-те страни, които пият най-много в света. И можеше да е на първо място, ако някой беше разработил методология, която да калкулира и производството, съответно употребата на домашна ракия и вино. 

Един на всеки 10 души у нас пие ежедневно. Средно се пада 12.5 литра чист алкогол на глава на населението. 12% от нашенци се напиват тежко поне веднъж в месеца. 

България и още осем от рекордьорите са в ЕС.  

Ако смятате, че европейците пият много, ориентирали сте се съвсем правилно. Хората на целия континент консумират повече алкохол, отколкото във всяка друга част на света. 

Както и при всички други привички, и при алкохолните има големи различия между нациите.  

Средно на година на един европеец на 15 и повече години се пада консумира средно 9,5 литра чист алкохол, което се равнява на около 190 литра бира, 80 литра вино или 24 литра спиртни напитки.  

Това се казва в европейския здравен доклад за 2021 г. на Световната здравна организация (СЗО).  

Общата консумация на алкохол на глава от населението е намаляла с 2,5 литра (21 процента) между 2000 г. и 2019 г. в Европейския регион на СЗО, който обхваща обширна географска област от 53 държави, включително Русия и бивши съветски държави като Молдова.

Но хората продължават да пият, особено в Западна Европа. От 10-те държави, които пият най-много в света (и като се вземе предвид консумацията на туристите), девет се намират в Европейския съюз (ЕС).

През 2019 г. 8,4% от население на ЕС (на 15 или повече години) е употребявало алкохол всеки ден, 28,8% са пили поне веднъж седмично и 22,8% поне веднъж месечно, докато 26,2% са заявили, че никога не са употребявали алкохолни напитки или не са употребявали такива в последните 12 месеца.

Между страните от ЕС има големи разлики в изчислената консумация на алкохол, но една тенденция остава преобладаваща: мъжете пият повече от жените: 13 процента от мъжете срещу 4,1 процента от жените пият алкохол всеки ден; 36,4% от мъжете срещу 21,7% от жените пият поне веднъж всяка седмица.

Най-големите различия в консумацията на алкохол между половете са в Португалия (33,4% от мъжете пият ежедневно срещу 9,7% от жените) и Испания (20,2% срещу 6,1%).

Коя страна пие най-много в Европа?

През 2019 г. първите 10 европейски държави с най-висока консумация на алкохол на глава от населението са Чехия (14,3 литра), Латвия (13,2), Молдова (12,9), Германия (12,8), Литва (12,8), Ирландия (12,7), Испания (12,7). ), България (12,5), Люксембург (12,4) и Румъния (12,3).

Топ 10 на страните, които консумират най-малко алкохол в европейския регион на СЗО, са Таджикистан (0,9 литра), Азербайджан (1,0), Турция (1,8), Узбекистан (2,6), Туркменистан (3,1), Израел (4,4), Армения (4,7) , Казахстан (5,0), Албания (6,8) и Северна Македония (6,4).

Заслужава да се отбележи, че повечето страни в този списък, с изключение на Северна Македония, Армения и Израел, имат мюсюлманско мнозинство от населението, за което консумацията на алкохол е забранена и осъдена.

За разлика от това в рамките на ЕС нито една страна няма годишна консумация на глава от населението от по-малко от пет литра чист алкохол, всъщност само пет държави са под годишна консумация на глава от населението от 10 литра: Италия (8,0), Малта ( 8,3 литра), Хърватия (8,7), Швеция (9,0) и Холандия (9,7).

Европейците пият много, но колко често?

Данните показват, че с напредване на възрастта хората увеличават и дневния си прием на алкохол.

Хората на възраст между 15 и 24 години са най-малката група в статистиката за ежедневните пиячи (представляващи само 1 процент), докато тези на 75 или повече години са по-склонни да пият всеки ден (16 процента).

В групата на възрастните обаче най-голям е делът на хората, които изобщо не употребяват алкохол или не са го употребявали през последните 12 месеца (40,3 на сто).

В ЕС пиенето всеки ден е най-често срещано в Португалия, като една пета (20,7 процента) от населението употребява алкохол ежедневно, следвана от Испания (13,0 процента) и Италия (12,1 процента). Най-ниският дял на ежедневно пиещите е около 1 процент в Латвия и Литва.

Страната от ЕС с най-голям дял от населението, употребяващо алкохол на седмична база, е Холандия (47,3 на сто), Люксембург (43,1 на сто) и Белгия (40,8 на сто).

Хърватия има най-висок дял от населението (38,3 процента), което казва, че никога не е употребявало алкохол или не е употребявало през последните 12 месеца.

Във всички европейски страни очевидно има много повече жени, отколкото мъже, които стоят далеч от алкохола.

Жените са най-трезви в Италия, където 46,7 на сто казват, че никога не са употребявали алкохол или не са употребявали през последните 12 месеца (в сравнение с 21,5 на сто от мъжете). В Кипър тази цифра е 44,2% от жените срещу 12,8% от мъжете, а в България - 42,0% от жените срещу 16,2% от мъжете.

Някои страни от ЕС имат повече епизоди на тежко пиене от други.

Тежкото пиене се определя като поглъщане на еквивалента на повече от 60 g чист етанол (приблизително шест стандартни алкохолни напитки) наведнъж.

Почти всеки пети европеец (19 процента) съобщава, че е имал епизоди на тежко пиене поне веднъж месечно през 2019 г.

Най-големият дял на възрастни, участващи в епизоди на тежко пиене поне веднъж месечно, е установен в Дания (38 процента), Румъния (35 процента), Люксембург (34 процента), Германия (30 процента) и Белгия (28 процента). на сто).

Интересното е, че някои страни, в които значителна част от населението пие алкохол всеки ден, като Испания и Италия, се класират много ниско в скалата за тежко пиене, съответно с 6% и 4%.

Евростат казва, че редовната рискова еднократна консумация на алкохол е непропорционално по-разпространена сред мъжете. По същия начин процентът е по-висок сред тези с гимназиално и колеж/университетско образование и най-високи доходи.

Колко напитки са безопасни?

Според СЗО няма безопасно ниво на пиене. И въздържането от консумация на алкохол е единственият начин да избегнете вредното му въздействие.

Правителствата обаче издадоха насоки за потребление с нисък риск.

На канадците например наскоро беше казано от Националния център за употреба на вещества и пристрастяване да се ограничат само до две напитки седмично. Това е драматично намаление от предишната препоръка, която позволяваше 10 напитки седмично за жени и 15 напитки седмично за мъже.

Европа е по-толерантна от Канада и насоките са относително сходни в различните страни от ЕС.

Белгия, например, казва, че ограничението е 21 стандартни чаши на седмица за мъж и 14 за жена, независимо дали това са половин халба бира или малки чаши вино.

Ирландия обаче препоръчва максимум 17 стандартни седмични напитки за мъже и 11 за жени.

България и Холандия казват, че дневният препоръчителен лимит е една чаша вино, една бира или 50 мл. спиртни напитки.

Германия казва, че максималната поносима дневна доза за мъже е 24 g алкохол, което е еквивалентно на 500 ml бира (една пинта), 250 ml вино (голяма чаша вино) или 60 ml концентрат. На жените се препоръчва да пият наполовина по-малко.

Изпробването на скенер за лице, който оценява възрастта ви, може да означава края на идентификацията при купуване на алкохол

Естония препоръчва поне три дни без алкохол на седмица и да не спестявате дневен прием на алкохол, за да препивате по-късно.

Люксембург и Кипър съветват да се предпочита виното и бирата пред спиртните напитки. Норвегия казва, че алкохолът не трябва да надвишава 5 процента от общия калориен прием.

NHS на Обединеното кралство препоръчва да пиете не повече от 14 единици алкохол на седмица, разпределени в три дни или повече. Това е еквивалентно на около шест средно големи (175 мл) чаши вино или шест халби бира с 4 процента алкохолно съдържание.

Тъй като жените имат по-малко телесна вода от мъжете с подобно телесно тегло, те абсорбират и метаболизират алкохола по различен начин. Това означава, че като цяло жените имат по-високи концентрации на алкохол в кръвта след прием на еквивалентни количества алкохол.

Алкохолът е един от най-големите рискове за рак на гърдата, предупреждава Световната здравна организация.

Смъртоносният резултат от алкохола

СЗО свързва алкохола с 30 процента от смъртните случаи от неволни наранявания, например удавяне и пътнотранспортни произшествия, и с 39 процента от смъртните случаи от умишлени наранявания, като самоубийство и убийство.

Пиенето също е свързано с опасни психологически и социални последици, включително развиване на зависимости на млади хора към различни вещества и незащитен секс, които в крайна сметка играят роля в предаването на болести, като ХИВ и вирусен хепатит. 

СЗО изчислява, че алкохолът причинява почти 1 милион смъртни случая годишно в европейския регион на СЗО и 3 милиона смъртни случая в световен мащаб.