Депутатите приеха на първо четене проект на Закон за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, който се предлага с основния мотив да бъдат уредени правно-административният път и принципите за планирането, изграждането, експлоатация и премахването в края на полезния им живот на електроенергийни централи в морските пространства на България.

По този начин ще се отключи потенциалът за местно производство и потребление на нисковъглеродна енергия в голям мащаб в отговор на геополитическите рискове пред националната енергийна сигурност и поетите ангажименти на България за борба с климатичните промени, според Делян Добрев.

Предложеният закон цели да въведе Плана за действие за европейския сектор на вятърната енергия, който предвижда значително да се ускорят инвестициите в нови вятърни мощности до 2030 г., както на сушата, така и в морските пространства. Законопроектът има за цел също укрепване на мрежовата инфраструктура и на регионалното сътрудничество, ускоряване на издаването на разрешения, осигуряване на интегрирано морско пространствено планиране, укрепване на устойчивостта на инфраструктурата, поддържане на научните изследвания и иновациите и развиване на вериги на доставки и умения, увери Добрев.

Същевременно с това се цели спазването на нормите за опазване на природното и биоразнообразие, интегрираното управление на морските дейности при постигане на баланс между интересите на корабоплаването и други икономически дейности в крайбрежните зони и морските пространства. В допълнение, законът е в отговор на нарастващия инвеститорски интерес за развитие на вятърни централи в Черно море, каза депутатът. Не на последно място, законът създава ясни и прозрачни условия за постигането на устойчива и конкурентна енергийна политика и икономически растеж чрез иновации, внедряване на нови продукти и технологии, като по този начин допринася и за устойчивото икономическо развитие на регионално и местно равнище, по думите му.

Този проект е чудовищен, каза Борислав Гуцанов от БСП. Проектът, по мнението му ще унищожи Черноморието и туризма ни. Социалистът обвини сглобката, че унищожава енергетиката ни, историята и сега посягат на туризма. Гуцанов попита депутатите дали искат да идат на плаж и срещу тях да са перките. По мнението му Ахмед Доган бил пионерче в сравнение с управляващите. Делян Добрев увери, че от плажа няма да се виждат перки. 1,4 милиарда лева са загубите на страната са година от газовата сделка, според Гуцанов. По думите му внасяме руски газ, но през посредници. Според Иван Ченчев българските граждани няма да усетят нищо по отношение тока от перките в Черно море.