България очаква Северна Македония да направи сериозно разследване за това кой е стрелял по българския клуб "Цар Борис III" в Охрид и македонските власти да представят цялата информация по случая.

Очакваме да получим официална информация от разследването, за да бъдем точни и да се избегнат възможностите за спекулации. Информацията, която идва и от генералното ни консулство е, че е стреляно многократно. Поискали сме информация и с вербалната нота и очакваме да я получим максимално бързо. Имаме градация в момента с тежко престъпление и тези случаи няма как да не се отразят на двустранните отношения, каза шефът на дирекция "Югоизточна Европа" Ваня Андреева на брифинг в министерството.

България не е съгласна и с позицията на македонското Министерство на външните работи, в което стрелбата е окачествена като "вандалски акт". Това е криминално  деяние, каза зам.-министърът на външните работи и говорител на МВнР Костадин Коджабашев.

По-рано министерството излезе със специална позиция по случая, а по-късно в МВнР бе привикана и македонската посланичка Агнеса Руси-Поповска. На нея е връчена протестна нота с искане за повече мерки и усилия за защита на правата на човека. В нея се посочва и, че “повтарящите се примери на ескалиране на насилието и системното отсъствие на адекватни мерки създават усещане на безнаказаност, на мултиплициране на проявите на омраза срещу българи в РСМ". Поповска пък уверила, че компетентните органи разследват случая.