Новият държавен бюджет ще се вмести в парите, с които държавата разполага. Това обяви финансовият министър Асен Василев пред депутатите в пленарна зала. По думите му, България има достатъчно средства за осъществяване на нормални фискални политики. До приемането на нов бюджет ще бъде прието удължаване на сега действащия.

"В момента в хазната има над 10 млрд. лева, така че са несъстоятелни тези приказки за липса на пари, приемаме този удължителен закон не защото няма пари, а защото трябва да имаме право да ги харчим", каза Василев.

Депутатите удължиха срока за събиране на приходите и извършване на разходи и трансфери от държавния бюджет. Решението ще важи до края на юли 2023 година. Изрично е заложен ред, по който ще се извършват разходите – първо ще се покриват вноските по държавния дълг и вноската в Европейския съюз, едва след това други трансфери.

Според изчисления на министерството на финансите ще се появи недостиг на средства включително и при извършване на плащанията към здравната каса. По думите на финансовият министър това е само първа крачка към удължаване на бюджета.

В задочен спор влязоха от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, дали е трябвало да бъде приет бюджет от служебното правителство или не. От ПП-ДБ застават срещу тезата, че е трябвало да бъде приет бюджет, предложен от служебното правителство между изборите, когато е имало парламент в края на миналата година, предаде БТВ. Според ГЕРБ-СДС обаче това е спасило финансовата стабилност в държавата, защото не е позволило да бъде приет популистки бюджет, който още повече да увеличи разликата между разходите спрямо приходите.

"В идеалния вариант МФ е работило в полза на обществото, това не се случи защото служебният кабинет е политически играч. Нека гласуваме сега проекторешението да отпушим разплащанията и да поправим грешките на служебния кабинет на Радев", заяви Ангова.

"Колкото да се опитвате да обвинявате служебния министър Росица Велкова, много по-вярно е че се увеличиха разходите повече от приходите, всички го знаем това нещо ие добре да го признаем. Основната част на проблема е липсата на бюджетна отговорност. Това че не приехме бюджет миналата година, ние спасихме България", заяви Красимир Вълчев, депутат от ГЕРБ-СДС.

Все още не е ясно кога ще бъде внесен закона за удължаване на вече удължения закон за държавния бюджет. Той беше приет в ресорната парламентарна комисия, докладът по него също е внесен за пленарна зала, но текстовете не са в дневния ред на парламента.

От министерството на финансите увериха, че пари в момента има, гарантирани са всички социални плащания и в момента се водят разговори с общините, за да се види кои имат нужда от спешни трансфери за разплащане по завършени общински проекти. Това обясни новият министър Асен Василев.