Арестуването на банкера Цветан Василев предизвиква паника сред 850-те служители на фабриката за стъкло в град Парачин. Василев е мажоритарен собственик на сръбското предприятие.Макар че засега получават редовно заплатите си, работниците се страхуват за своето бъдеще, предава Дарик радио.

Не е известно и какво ще стане с фабриката на Василев, защото продажбата на амбалажно стъкло върви слабо, натрупани са големи запаси. Василев е инвестирал общо 105 милиона евро в производствената линия за стъкло, съобщават сръбските медии.

Сърбия започва намаляване на пенсиите и заплатите в обществения сектор. Всички, които получават над 25 000 динари, ще бъдат обхванати от новите икономически мерки на правителството. "Сърбия е много далеч от банкрут", каза сръбският премиер Александър Вучич в обширно интервю за държавната телевизия РТС. Мерките на кабинета се отнасят и до "борбата срещу сивата икономика, намаляване на администрацията в публичния сектор, свиване на субсидиите за определени държавни предприятия и подпомагане на бизнеса".

Мерките се очаква да влязат в сила още през следващия месец. С 20 на сто данък ще бъдат обложени тези, които получават заплати над 100 000 динари. Александър Вучич каза, че все още няма дата за визитата на руския президент Владимир Путин, но Белград няма да въвежда санкции срещу Руската федерация.

TrafficNews.bg