След кошмарното пътуване по празниците, вече хиляди се завърнаха в големите градове и пътната обстановка е една идея по-нормална.

За предстоящите почивни дни обаче от АПИ съветват, че е създадена специална организация на движението. Тя предвижда повече заобиколни и алтернативни маршрути около местата, на които се извършват ремонти. Оттам съветват шофьорите до 9 май (неделя) да изберат внимателно времето си за пътуване, да ползват алтернативни маршрути, да карат със съобразена скорост. За целта в района на ж.п. надлеза при 159-ти км има две ленти за София и една за Бургас.

Поради ремонтно-възстановителни работи на съоръжението движението се извършва двупосочно в платното за Бургас. Заради ремонт е ограничено движението в участъка между пътните възли „Чирпан - Изток“ и „Стара Загора“ на АМ „Тракия. За ремонта на над 23 км от трасето са затворени и двете платна и трафикът преминава по обходен маршрут, пишат още от Агенция пътна инфраструктура.

Основната причина за тапите по “Тракия” са ремонтните работи в участъка с нагънатия асфалт между Чирпан и Стара Загора. Тази почти 60-километрова отсечка започна да се ремонтира основно през март, като бяха подменени основите на пътя и ремонтът вече е на етап полагане на асфалтова настилка. Ако това бе отложено през тази почивна седмица и половина, е имало вероятност ремонтът да се забави чак до началото на летния сезон, което също щеше да създаде затруднения, защото тогава трафикът по “Тракия” се увеличава над 1,5 пъти.

Припомняме, че километрични опашки от коли и няколко ПТП-та съпроводиха пътуването на хиляди българи преди Великден. 

Кошмарна тапа на АМ "Тракия" до Стара Загора, колите минават 30 км за 3 часаПо възможност използвайте обходен маршрут

Кошмарна тапа на АМ "Тракия" до Стара Загора, колите минават 30 км за 3 часаПо възможност използвайте обходен маршрут

Пътуващите от София към Бургас се отклоняват при пътен възел „Чирпан - Изток“ на АМ „Тракия“ по път II-66. Оттам по второкласния път ще продължават до пътен възел „Стара Загора – Кольо Ганчев“, който е на път II-66 и път I-5 Стара Загора - Димитровград. След това движението е по път I-5 до пътен възел „Стара Загора“, където шофьорите ще продължават по АМ „Тракия“.

Пътуващите от Бургас към София се отклоняват при пътен възел „Стара Загора“ на АМ „Тракия“ по път I-5 до пътен възел „Стара Загора – Кольо Ганчев“. От там по път II-66 ще продължават до пътен възел „Чирпан - Изток“, за да се качат отново на АМ „Тракия“.

Алтернативен маршрут на участъка в ремонт на АМ „Тракия“ е Подбалканският път I-6 София - Бургас. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да използват и първокласния път за по-голяма удобство при пътуване в пиковите дни и часове.

Алтернативен маршрут на АМ „Хемус“ в посока Монтана и Видин са проходът „Петрохан“ и пътят през Искърското дефиле.

Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Струма“.