Въпреки здравословните си проблеми Маринела Арабаджиева остава в следствения арест. Това стана ясно след като Апелативният специализиран съд днес отмени решението на по-ниската инстанция съпругата на Ветко Арабаджиев да бъде пусната под домашен арест, за да се лекува.

Бизнесдамата избухна в сълзи, когато чу решението на магистратите. Тя обясни, че се чувства много зле и днес пак й е прилошало.  Постоянно до нея в съдебната зала беше медсестра от затворническата болница, за да реагира при нова криза. 

На път от лечебното заведение на затвора към специализирания съд, Арабаджиева се е почувствала зле в линейката, с която е била докарана. Кръвното й паднало 90/60 и пила лекарства. По време на самото дело тя отново приемаше лекарства. 

"Тя страда от хипертония, 2-ра степен, както и исхемична болест на сърцето. От 3 години е в това състояние, във ВМА едвам са я спасили, била е в кома", обясни адвокатката Ина Лулчева. 

"За мен е голям шок да съм в болницата вързана", каза разплаканата Маринела по повод отказа си през август да се лекува в Правителствена болница Лозенец, където е била пратена с разпореждане от прокуратурата.
 
"Лекарите в затвора се шашнаха. Или съм с много ниско, или съм с много високо кръвно, което може да доведе до увреждане на бъбреците и черния дроб. Най вече се тревожа за бъбреците, защото съм била на хемодиализа", добави Арабаджиева.

От определението на съда стана ясно, че тя е била настаняване за лечение в болница "Св. Екатерина". На 24 септември е била със световъртеж и главоболие, които не се повлиявали от медикаментите. 

На 25-ти септември състоянието й се е подобрило и е била с нормално кръвно налягане. По повод оплакването й, че докато е била на лечение, е била с белезници закопчана за леглото, съдиите подчертаха че е недопустимо да има нечовешко отношение към задържаните от страна на властите. 

В крайна сметка апелативните магистрати решиха, че Маринела може да се лекува в затворническата болница. 

"Затруднявам се да коментирам това решение. Съдът пое риск за живота и здравето й. Никъде не се спори, че има опасност за живота й", коментира извън залата адвокат Лулчева. 

“Аз съм много възмутена, съдиите имаха толкова несериозно отношение, дори се похилкваха по време на заседанието”, коментира дъщерята на Маринела- Сашка Арабаджиева.

TrafficNews припомня, че на 18 септември 2019 г. Специализираният наказателен съд измени в закрито заседание мярката ѝ за неотклонение в "домашен арест". Причината за решението бе влошеното ѝ здравословно състояние, доказано с медицински експертизи и становище на лекари.

На следващия ден Специализираната прокуратура внесе в съда протест срещу това определение. От държавното обвинение мотивираха протеста си с резултатите от последната съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на Арабаджиева, които сочат, че тя може да пребивава в условията на следствения арест. 

Съпругата на бизнесмена Ветко Арабаджиев бе екстрадирана от Испания на 30 май. Непосредствено след пристигането ѝ в София, тя бе привлечена към наказателна отговорност, бяха ѝ предявени обвинения. На проведения разпит тя отказа да дава обяснения. Маринела Арабаджиева е обвинена за участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на данъчни престъпления (при условията на съучастие и в рамките на продължавано престъпление), както и изпиране на пари.