"Не съм убиец! Новите ни присъди са политическа акция". Това заяви пред TrafficNews бившият антимафиот Мирослав Писов след като Върховният касационен съд присъди окончателно по 7 години затвор за него и колегите му от БОП-Благоевград Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Янко Граховски по делото за смъртта на Ангел Димитров - Чората.

Развръзката идва близо 14 години след полицейската операция "Респект", която завърши фатално за задържания в дома му Димитров, заподозрян като наркодилър. Малко след като беше окован с белезници той издъхна. Последва въртележка от присъди, отменянето им и взаимно опровергаващи се експертизи. 

В крайна сметка Писов и компания отиват зад решетките. "Политиката търгува с мъката на роднините на починалия", обобщава ситуацията бившиьят офицер.

Той настояваше, че смъртта на Чората е нещастен случай още в самото начало, когато роднините на Чората заявиха, че той е бил пребит до смърт от антимафиотите при задържането му.

Съдебната сага по делото започна в Софийския военен съд, който призна униформените за виновни за това, че са убили Димитров умишлено и с особена жестокост. Писов беше осъден на 19 години затвор, а останалите на по 18 години лишаване от свобода. Последва серия от обрати по делото. Военият апелативен съд първо върна делото, след това потвърди присъдите, но решението му беше отменено от Върховния касационен съд (ВКС), накрая намали наказанията на подсъдимите наполовина, а ВКС окончателно ги оправда през 2011 г. Последва дело срещу България в Страсбург, заведено от роднинитена Чората. През 2014 г. Европейският съд по правата на човека постанови, че българските власти са нарушили правото на живот и забраната за нехуманно и унизително отношение, както и правото на справедлив процес, поради което държавата беше осъдена да плати 50 000 евро обезщетение на близките на Чората и близо 35 000 евро разноски. В резултат на решението от Страсбург главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото. ВКС уважи искането на Цацаров през 2016 г. и посочи, че Военно-апелативният съд е бил длъжен да назначи нова експертиза, която да преодолее различията в предходните заключения на вещите лица.

Процесът там се проточи още две години, като още в началото беше назначена седморна съдебно-медицинска експертиза. Военно-апелативния съд се произнесе през 2018 г. с поредните осъдителни присъди, но за причиняване на смърт по непредпазливост.  След това военно-апелативните магистрати автоматично прекратиха казуса поради изтекла абсолютна давност.

ВКС обаче поднови делото и така се стигна до последните осъдителни присъди. Преди това  основният спор, докато делото прескачаше от инстанция на инстанция и от съд на съд, остана между заключенията на различните експерти. Първоначалните изводи на лекарите бяха, че Чората е починал от причинена му тежка черепно-мозъчна травма и разкъсване на аортата, след като е бил бит и ритан от полицаите около 10 минути. След това обаче нова експертиза с участието на 17 специалисти заключи, че Димитров се е задушил, докато е бил притиснат на земята с белезници. Според вещите лица, дали това заключение, мъжът се задушил фатално и заради хронични заболявания, поет кокаин и по-къса шия.

Според Писов до обрата се е стигнало заради политически натиск. 

"Примерно професор Людмил Георгиев, който излезе като представител на ДПС и показа отношение към нашия случай. След това попитах хора от партията му и те казаха, че те нямат отношение, той сам си излиза...Даже разбрах, че след неговото изказване е имало напрежение в партията им", обясни Писов пред TrafficNews.

Той  е убеден, че новите присъди са "политическа акция на групата на шефа на ВКС Лозан Панов срещу българската полиция и срещу 17-те родни професори, които заявиха, че смъртта на лицето по тази полицейска операция няма връзка с действията на полицаите".

На въпроса как си обяснява, че България е осъдена от Европейския съд заради скандалния случай, Писов смята, че не са получили възможността да се защитят в Страсбург. Въпреки това държавата е платила 50 000 eвро обезщетение на близките и 35 000 евро разноски.

"Там въпросът е какви документи ще се представят в съда. Действително ти не можеш да се защитиш, нас не ни извикаха да изложим позицията си. Защитава те български представител, просто такава е технологията", споделя още бившият полицай пред TrafficNews.

Малко преди да се предаде сам на полицията, той подчерта, че той и бившите му колеги никога не са се крили. Те останали изненадани от заповедта за задържане, а малко по-късно стана ясно, че и близките на Чората не са знаели за новото решение на съда.