Ваксинираните са предпазени от тежко боледуване и постъпване в болница, но ваксинираните лица и преболедувалите могат да бъдат носители на инфекцията. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по повод случая със множество заболели в дом за възрастни хора в Добрич, като една голяма част от тях са ваксинирани. 

"Очаквахме го и се случи в живия живот - хората, които са ваксинирани имат реално възможността да бъдат носители на вирусната инфекция, но те няма да се разболеят тежко, няма да постъпят в медицинско заведение и няма да загубят живота си от COVID-19. Нека пак да припомня - ваксинирани и преболедували е добре да носят маски, защото те могат да са носители и да разпространяват тази инфекция", посочи още министърът на здравеопазването. 

Той поясни, че 14 души от заразените са ваксинирани и само двама от тях имат клинична картина, която се наблюдава като лека кашлица и температура. От друга страна тези, които не са ваксинирани, имат много по-тежка симптоматика. Инфекцията е тръгнала от неваксиниран служител в дома.  

Все още няма решение дали 10-дневния локдаун да бъде удължен.

"На 12 часа следим каква е тенденцията и когато имаме решение, ще го обявим. Мерките са навременни и считаме, че дават някакъв резултат", посочи Ангелов. 

На въпрос защо някои области са с много по-висока заболеваемост, Ангелов посочи, че спецификата на всеки район е различна, затова на локално ниво някои щабове взимат допълнителни мерки.

"В Бургас в рамките на около седмица се наблюдава тенденция по събиране на големи групи деца по улиците на града. И в тази връзка беше взета мярка за недопускането им след определен вечерен час без придружител навън", посочи Ангелов. 

В момента текат преговори за още 1.5 милиона дози от препарата на Пфайзер. Очаква се през април да пристигнат общо около 300 000 ваксини.