Министерството на туризма, Комисията за защита на потребителите и МВР със сутрешна проверка за "нелегални екскурзии" на граничен пункт "Капитан Андреево". Това е поредният граничен пункт, на който се извършва тази съвместна инспекция от четири институции. Целта е да бъдат уловени броят на нелегалните превози, които се извършват в сивата икономика.

„Първата нощна проверка приключи. Проверяваха се автобусите, които излизат от страната. Повечето от тях пътуваха за Фестивала на лалетата в Истанбул. Към момента са проверени 15 автобуса“, каза Мария Забилева, експерт в Министерството на туризма пред БТВ.

Съставен е един акт за установяване на административно нарушение от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Всички автобуси са проверявани за валидна сключена застраховка, която е отговорност на туроператора, дали имат лиценз и др. Всички са били редовни.

„До момента проверките по граничните пунктове показват, че повечето туроператори са редовни. Нарушенията са малко. Повечето са за самите превозвачи“, обясни Забилева.

Проверките ще продължат през цялата година.

bTV поиска справка от „Гранична полиция“ колко са влезлите в страната за последните 48 часа автобуси и леки коли. Тя показва, че у нас са влезли 141 автобуса и 3197 коли. Сравнено със същия период на предходната седмица се оказва, че има по-малко трафик към България. 148 автобуса са влезли за два дни предната седмица, както и 3648 коли