Ексдепутатът от НДСВ и адвокат Владимир Дончев поиска спирането на прожекция на руски филм за Мариупол.

Той е отправил апел до министъра на външните работи Иван Кондов, с който предупреждава, че "руската провокация е планирана за днес от 18.30 ч.".

Става дума за предстоящо събитие в КИЦ на Руската федерация в София, което е представено със следното описание: "Киното на Руския дом представя: на 25 май от 18.30 часа в Малката зала на Руския дом в София ще бъде прожектиран документалният филм „Азовстал“ на режисьора О. Кирия, посветен на освобождаването на легендарния завод по време на специална военна операция. Входът за прожекцията е свободен."

По думите на Дончев това "по същество представлява груба провокация срещу цялостната официална политика на страната ни във връзка с руската агресивна война срещу Украйна".

 

"Прожекцията в столицата ни на филм на страната-агресор за обсадата и разрушаването на гр.Мариупол, при която загинаха голям брой цивилни граждани, жени и деца, избити от руските бомбардировки и обстрел представлява цинизъм и явно предизвикателство към държавата и обществото ни. Не е необходимо да Ви припомням ангажиментите на страната ни като член на ЕС и НАТО, нито многобройните декларации на повереното Ви министерство по отношение на варварската война, която започна Русия. Като общественик, български народен представител за два мандата и бивш председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност ви уведомявам, че съм възмутен от тази нагла провокация, че Ви сезирам официално и публично за нея с очакване незабавно да вземете отношение и уведомите Софийския кмет и всички компетентни институции за своевременно и прекратяване", пише Дончев.

Ексдепутатът от НДСВ и адвокат Владимир Дончев поиска спирането на прожекция на руски филм за Мариупол. Той е отправил апел до министъра на външните работи Иван Кондов, с който предупреждава, че "руската провокация е планирана за днес от 18.30 ч.". Става дума за предстоящо събитие в КИЦ на Руската федерация в София, което е представено със следното описание: "Киното на Руския дом представя: на 25 май от 18.30 часа в Малката зала на Руския дом в София ще бъде прожектиран документалният филм „Азовстал“ на режисьора О. Кирия, посветен на освобождаването на легендарния завод по време на специална военна операция. Входът за прожекцията е свободен." По думите на Дончев това "по същество представлява груба провокация срещу цялостната официална политика на страната ни във връзка с руската агресивна война срещу Украйна". :Прожекцията в столицата ни на филм на страната-агресор за обсадата и разрушаването на гр.Мариупол, при която загинаха голям брой цивилни граждани, жени и деца, избити от руските бомбардировки и обстрел представлява цинизъм и явно предизвикателство към държавата и обществото ни. Не е необходимо да Ви припомням ангажиментите на страната ни като член на ЕС и НАТО, нито многобройните декларации на повереното Ви министерство по отношение на варварската война, която започна Русия. Като общественик, български народен представител за два мандата и бивш председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност ви уведомявам, че съм възмутен от тази нагла провокация, че Ви сезирам официално и публично за нея с очакване незабавно да вземете отношение и уведомите Софийския кмет и всички компетентни институции за своевременно и прекратяване", пише Дончев.