"Нямам много голяма надежда. Надявам се МВР да работи и да разкрие”. Това коментира пред NOVA NEWS адвокатът Ина Лулчева по отношение на убийството на Алексей Петров, чиито интереси е защитавала. Според нея шумните политически акции срещу него и други граждани са приключили с провал на прокуратурата.

"Идеята за реформа в съдебната система и разделянето на ВСС на две върви непрекъснато последните 10 години. Началото на тази реформа беше през 2015 година, когато се раздели ВСС на две колегии. Не е работа на пленума, с участието на прокурори, да избира ръководителите двете съдилища. Пленума трябва да избира главния прокурор", каза още адвокатът.

„Да говорим за обща критика, че всичко е разкритикувано, не е коректно. Има текстове, които се критикуват еднозначно от всички. Венецианската комисия, така и професионалните общности приветстват разделянето на ВСС на два съвета. Възражението, че не може да се ликвидира пленума на ВСС е общо и аз го споделям”, добави Лулчева.

Тя уточни, че е правилно съдийският съвет да избира председателите на Върховния съд и на Върховния административен съд.

По отношение на разпределението на квотите тя уточни, че на първо място идеята в момента е това да не бъде политическа, а обществена квота. „Правилата, по които ще се избират хората, които ще избира народното събрание трябва да бъдат с ясни критерии. Да се гарантира, че няма да бъдат действащи прокурори и в двата съвета и съдии в съдийския съвет”, подчерта тя.

Според нея, ако се въведат тези правила и се гарантира, че тези, които ще бъдат в съветите ще са изявени юристи от академичната общност, опасенията за политическо влияние биха били отстранени.

По думите ѝ Иван Гешев, както не е трябвало да бъде избиран, винаги е било късно да бъде отстранен. „С неговото отстраняване прокуратурата спря да създава излишно напрежение, спряха показните акции, от които нищо не се случва. Безкрайно удовлетворително за мен е, че започна разплитане на сагата „осемте джуджета”, прокуратурата показа, че иска да се изчисти. Борислав Сарафов показа воля, добави Лулчева.