"Моряците са добре и са на място, което не можем да съобщим. Не можем да кажем повече! Капитанът и още няколко подчинени все още са на борда!". Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов по отношение на блокираните моряци на кораба „Царевна“ .

Припомняме, че вчера премиерът Петков обяви, че предстои групата от моряците да се придвижи до Донецк, откъдето ще се завърне в България. Другата част от екипажа - трима българи и двама украински граждани, включително и капитана на кораба, са останали по свое желание. Малко по-рано от Министерство на външните работи и Министерството на отбраната отрекоха появилата се информация, че украинските националисти са завзели два чуждестранни кораба в Мариупол, в това число и "Царевна", и държат екипажите им като заложници.

Руската инвазия в Украйна ни принуди, ние като членки на НАТО, да засилим усилията ни по Източния фланг! Нашите съвместни усилия са много ясно послание към всеки един агресор! Ние сме заедно и действаме като един. Ние трябва да мислим за украинците днес!", заяви генерал-лейтенант Денис Лаут, който също взе участие в представянето на съвместното изпълнение на мисията Air Policing от българските ВВС и ВВС на Кралство Нидерландия.

По време на събитието бяха представени МиГ-29 и F-35, с които се изпълняват съвместни задачи по охрана на въздушното пространство. На авиационна база „Граф Игнатиево“ се изпълниха и демонстрационни полети с техниката.

На място присъстваха зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заедно с високопоставени гости за съвместното изпълнение на мисията Air Policing от българските ВВС и ВВС на Кралство Нидерландия. Там бяха още извънредният и пълномощен посланик на Кралство Нидерландия в България Н. Пр. Симон ван дер Бург и командирът на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия генерал-лейтенант Денис Лаут.

Български и нидерландски изтребители ще изпълняват съвместно задачи до 31 май 2022 г. съгласно решение на Министерския съвет от 8 март 2022 г. Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки по източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS).

При изпълнение на съвместните задачи по Air Policing българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия. Нейното предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса.