334 души са изследвани за COVID-19 в Банско. От тях положителните проби са 28, което прави 8.4% от изследваните. В момента с активна инфекция са само 3-ма човека. 17 души са показали, че са изкарали инфекцията в рамките на изминалите 1-2 месеца. 8 души пък са показали сравнително скоро изкарана инфекция, съобщи доц. Ангел Кунчев.

„Фактът, че около 8 процента от изследваните лица са имали досег с вируса, означава, че ние не можем да спрем циркулацията му, но успяваме да го задържим под контрол, така че това разпространение да бъде на най-ниска цена”, обясни специалистът.

„Към момента тестове в Банско се правят само от РЗИ и се извършват по 200 проби на ден. Ще отправим покана и към личните лекари също да тестуват, ако се включат ще има възможност повече хора да бъдат изследвани. Това е изследване, което показва моментната картина, а не търси нови болни. Затова и няма нищо спешно – няма значение за колко време ще бъдат направени тестовете“, заяви и ген. Венцислав Мутафчийски.

Той коментира и въпрос, свързан с „имунитета“ от коронавирус. „В случай, че се докаже наличие на антитела, не е ясно дали този имунитет е устойчив. За всички други вируси е доказано, но за този е още рано да се каже. Има много публикации, които опровергават тази теория, че изработваме една армия, която е недостижима за коронавируса“, заяви генералът.