В Украйна за мрачната годишнина от началото на войната днес пристигнаха премиерите на Италия, Белгия и Канада, както и председателят на ЕК. Поради мерки за сигурност почти липсва информация как Украйна днес ще почете втората година от началото на войната. Не беше съобщено и, че предстои посещение на тримата премиери и Урсула фон дер Лайен.

Дългата 1000 километра фронтова линия не е променяна от месеци. Русия окупира 18% от територията на Украйна и обяви 4 области за свои.

Продължава ежедневният руски обстрел на градовете и инфраструктурата в страната. Повече от 500 000 души са убити и ранени от двете страни. Реална оценка за броя на цивилните жертви е невъзможна.

Над 6 милиона украинци избягаха зад граница, а бъдещото възстановяване на страната към днешна дата се изчислява на 486 милиарда долара. Войната доведе до инфлация и икономически проблеми в Европа.

След три десетилетия демилитаризация, агресията на Русия накара европейските страни да обмислят мащабно превъоръжаване.

За малката Ангелина баща ѝ вече е само снимка и спомен. Той е един от десетките хиляди украинци, убити на фронта. „От кметството ми казаха - не знаехме, че гробовете ще са толкова много. Щяхме да направим алея на героите”, споделя Альона Онишчук, съпругата на загиналия войник пред Нова.

Само в нейния град има десетки почернени семейства. Гробището непрекъснато се разширява и повечето жители вече са възрастни хора и жени. Те също не се занимават с предишната си работа.

„Преди войната водех активен живот. Имах хобита и приятели. Много от тях вече не са ми приятели. Войната разкри кой какъв е. Сега абсолютно непознати хора са ми като роднини”, казва Юлия Самотуха, учителка и доброволец.

Заедно с още една учителка - Светлана, Юлия прави свещи за войниците в окопите. Украинската армия разчита на усилията и помощта на хиляди подобни доброволци.

„Понякога се уморявам наистина много. Постоянният стрес и безсъние ми се отразяват зле. Но после прекарвам един ден в леглото, взимам лекарствата и започвам пак с подновена енергия. Какво друго ми остава?!”, обяснява Светлана Вербицка, учителка и доброволец.

В Кривой рог се проведе малко шествие. Роднини и близки на войници в плен носят техни снимки и искат освобождаването им. Русия взе хиляди пленници в Мариупол. Много от тях продължават да са в неизвестност близо две години по-късно.

„С всичката сила, която имаме, искаме да им покажем, че ги подкрепяме. Никой не ги е забравил”, казва Татяна Терлецка, майка на изчезнал войник.