Шест партии ще влязат в следващия парламент - ГЕРБ, БСП, ДПС, „България без цензура“, Реформаторският блок и АБВ. Сериозен потенциал да получи парламентарно представителство има и коалицията „Патриотичен фронт“, а своите шансове да запази парламентарно присъствие има и партия „Атака“. Това сочат данните от социологическо проучване на Института за модерна политика, направено в периода 25-30 август.

ГЕРБ получава гласовете на 36% от заявилите, че ще гласуват, или 24% от всички респонденти. Подкрепата за БСП-Лява България при старта на кампанията възлиза на 24% от заявилите, че ще гласуват, или 16% от всички. Стабилна остава третата позиция на ДПС – 9,3% от гласуващите, или 6,5% от всички с тенденция към растеж.

В сравнение с предходни проучвания своите позиции на този етап запазват и „България без цензура“ и Реформаторският блок. Делът на респондентите, които подкрепят коалиция „България без цензура“, възлиза на 6,4% от заявилите, че ще гласуват, или 4,27% от всички. Реформаторският блок получава 6,2% от вота на заявилите, че ще гласуват, или 4,1% от всички.

Подкрепа за АБВ заявяват 5,6% от респондентите, които декларират, че ще гласуват в предстоящия вот, или 3,7% от всички. Сериозен потенциал да спечели депутатски мандати показва и коалицията „Патриотичен фронт“, която получава подкрепата на 3,9% от заявилите, че ще гласуват, или 2,6% от всички.

Своите шансове за преодоляване на изборната бариера на този етап запазва и „Атака“ с подкрепа от 3,7% от гласуващите, или 2,4% от всички.

В проучването е отчетено и евентуалното решение на все още колебаещите се избиратели, което пък променя данните.

Ако успее да привлече гласове и от колебаещите се, ГЕРБ би достигнала максимална подкрепа от 40%, БСП-Лява България – 27%, ДПС – 10%, „Атака“ - 4,2%, ББЦ - 7,8%, Реформаторския блок - 8,6%, АБВ - 7%, Патриотичен фронт – 5,2%.

В същото време половината от запитаните признават, че няма партия, която според тях защитава и представлява техните интереси. 20% смятат, че ГЕРБ е тяхната партия, 13% - БСП, 4%- Реформаторите, 2%- „Атака“, 5% - ДПС.

Много от тези 50%, които заявяват, че няма партия, защитаваща интересите им, обаче гласуват за определени партии. 25 на сто от тях дават гласа си за ГЕРБ, 24% - за БСП, 15% за Реформаторите, 20% за „Атака“, 7% за ДПС, 22% за ББЦ, 25% за АБВ и най-много – 35 на сто за Патриотичния фронт.

От проучването става ясно, че повечето българи не подкрепят санкциите срещу Русия. 46% от запитаните са против тях, а 15% ги подкрепят.

Даннните сочат продължаващо разделение на общественото мнение по отношение причините за конфликта в Украйна. Тезата, че Русия е виновната страна, се подкрепя от 23% от респондентите. На обратното мнение са 27% , а 19% заемат по-скоро пацифистката позиция - мир на всяка цена.

TrafficNews.bg