От началото на годината са регистрирани над 6100 киберинцидента в публичната сфера. Това съобщи министърът на електронното управление Александър Йоловски. Йоловски направи уточнение, че става въпрос за инциденти, които са свързани само с публичния сектор и които не засягат критичната инфраструктура. За сравнение за увеличаващите се киберзаплахи, той посочи данните за 2022 г., когато инцидентите са 4100. Министърът участва в отчитане на резултатите по проект за развитието на национален координационен център и с българска екосистема за киберсигурност.

Заради проблемите с Търговския регистър през 2018 г. е създадено хранилище за резервни копия на критични данни. Към днешна дата 36 администрации съхраняват резервни копия на данните си в това хранилище. Йоловски даде и друг пример – с повишения брой DDoS атаки (атаки за отказ от услуги) след началото на войната в Украйна. Съвсем бързо държавата е предприела мерки, за да създаде и надгради защитен интернет възел, така че да се предоставя централизирана услуга за защита от такива атаки, разказа министъра.

„Към настоящия момент работи много добре. Има 55 централни администрации, които са защитени и този брой непрекъснато се увеличава“, допълни още той.

Третият даден пример е свързан с теча на данни от Националната агенция по приходите. „След този теч НАП направи невероятно важна инвестиция в подновяване на цялата си инфраструктура“.