На тази дата през 1877 година руският император Александър II обявява война на Османската империя. Това е десетият сблъсък, между двете супер сили в тази част на планетата. От едната страна на фронта заедно застават Руската империя, Сърбия, Румъния и Черна Гора, от другата – Османската империя.

В бойните действия, по всички фронтове участват над 700 000 души. В България, Сърбия, Румъния и Черна Гора тази война се счита за Освободителна, тъй като всички страни получават в една или друга степен независимост от Турция.

През 1876 година Австро-Унгария и Русия подписват тайното Райхщадско споразумение, което определя границите, които ще бъдат определени на народите, след края на войната. Решава се и това, че на Балканите няма да се създаде голяма славянска федерация. Последното е и нещото, което става причината през XX век Балканският полуостров да бъде наречен "Барутното буре на Европа". Заложени са конфликтите между народите, които продължават и до ден днешен.

В Руско-Турската война участват най-успешните и известни военачалници на двете страни. Освен тях, на българска земя професор Пирогов продължава делото по развитието на полевата медицина. Заедно с него са и медиците професор Боткин и Склифасофски.

Всичко изброено дотук са сухи факти, предопределили бъдещето на всички, участвали във войната. За Руската империя това е последната гръмка победна война, следват провалът в Руско-Японската война, системна криза, три революции и край за династията на Романови.

Турската империя, проядена от корупция и безвъзвратно изоставане, също престава да съществува и губи историческата инициатива.

Що се отнася до България, всички знаем историята си. Знаем, че в много кратки моменти Третата българска държава е можела сама да решава съдбата си, давена във вълненията на Великите сили.

Редно е в дни като този, нищо че не е кръгла дата, да се сещаме за това на каква цена сме извоювали свободата си. Какво е коствала на всички поколения преди нас и защото с нас е Бог да се погрижим, да направим живота на следващите по-добър. И нека легендарното българско "Ура", смразяващо армиите от Босфора до Урал, да звучи отново, когато бъдещите герои, отдават чест на героите на миналото.