17-годишният Николай Христов от жк „Меден рудник“ е спасителят на двете давещи се момчета в района на Централния плаж в Бургас.

Николай проговори пред Флагман и разказа в детайли какво се е случило днес следобед.Младежът, който е десетокласник в СУ „Константин Петканов“, е бил в една компания с двете деца – на 8 и 14 години, които са братя – от една майка и различни бащи.

Две деца пострадаха, след като скачали от тетраподи в бурното море в Бургас

„Уговорихме се 7 момчета да идем на плаж. Едното от тях е по-големият брат, уж щеше да бъде сам, но дойде с братчето си. Влязохме в морето, беше доста бурно, искахме да се кефим на вълните. Малкият влезе заедно с нас. Аз го изкарах от водата, защото ме беше страх. Но той след малко пак влезе. И пак му направих забележка, тъй като за него беше доста опасно. Излязохме всички заедно. Малко след това влязохме с други момчета във водата, когато след мен чух викове за помощ. Обърнах се и видях двамата братя, бяха до тетраподите, вълните ги блъскаха. Веднага се притекох на помощ, но за малко да се удавя. Потънах и едва излязох от водата. Обадих се на тел. 112, качихме се с още едно момче на тетраподите, успяхме да хванем двамата братя и да ги задържим някак си до пристигането на екипите“, разказва Николай. 

Той признава, че морето е било доста опасно днес, но две години е тренирал плуване и не се страхува да влезе в бурните води. 

„За себе си нямах никакви притеснения, мога да плувам и обичам да има вълни. Но се притеснявах за малкия. Слава Богу са добре с брат му“, каза още Николай. 

Родителите му знаят за инцидента и са го похвалили за постъпката. 

Междувременно от полицията съобщиха подробности за инцидента. Децата са прегледани в УМБАЛ-Бургас и са им направени всички изследвания, които показват, че нямат вътрешни наранявания. Състоянието им е добро и позволява те да бъдат освободени за домашно лечение. Те живеели при баба си в жк "Меден рудник", тъй като майка им работела в чужбина. 

Момчетата сами отишли на плаж, като заблудили баба си, че с тях ще бъде бащата на по-малкото момче. 17-годишният Николай Христов е чул виковете им за помощ и ги извадил от водата, като алармирал полицейските служители за инцидента. На място се отзовали служители на бургаската жандармерия, общински инспектори и екип на “Спешна помощ”. Бабата е сигнализирана и в момента се разпитва в Първо РУ-Бургас.