14 души от дома за възрастни хора с деменция в село Опанец, Добричко са дали положителни проби за коронавирус, след като са били ваксинирани с две дози от препарата на "Пфайзер/Бионтех", съобщи Евелина Димитрова, директор на дома. 

От тях 11 са били без никакви симптоми, а трима - с лека температура. 

Общо в дома има 32-ма, които са дали положителни проби за К-19. 18 са били тествани на 7 март, 14 - на 14 март. От тях само шестима са имали лека температура и са били преведени веднага в COVID отделението в болницата "Карвуна". Останалите са без симптоми.

„Никой не може да даде правилния отговор за ситуацията. В момента всички хора са добре - нямат температура, дихателни оплаквания, хапват си, спокойни са ” – каза каза Димитрова. И добави подробности:

„След тестване за коронавирус, което се прави планово от Регионалната здравна инспекция, на 7 март 18 обитатели на дома дават положителна проба за инфекцията. Карантината им изтече на 20 март. При второ тестване на на 14 март още 14 обитатели дават положителна проба, карантината им изтича на 27 март. Обитателите на дома са общо 41. Повечето са без симптоми, има 6-има души, които бяха болни и бяха откарани в Ковид-отделението в болницата „Карвуна” – каза още Димитрова. 3-ма от тях не са били ваксинирани.