10 български моряци от три риболовни кораба са били задържани в Румъния заради незаконен улов на акула. По информация на Нова Тв те са в добро здравословно състояние.

Малко преди полунощ в четвъртък българските моряци са били задържани в румънски води, край Констанца. Това потвърдиха от посолството ни в Румъния. Дипломатическите ни служби там разбират за случилото се от адвоката на едно от сдруженията, към което са рибарските кораби. Така веднага български власти там са предприели нужните действия. От Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури обясниха, че трите кораба са задържани след съвместна акция на българските и румънските власти и най-вероятно става въпрос за нерегламентиран улов на акула. 

“Били са проверени 5 български риболовни кораба. На три от тях е открит нерегламентиран улов на акула. В момента  в румънските води е забранен уловът на акула между 15 март и 15 април. При проверката, в която са участвали и български инспектори от ИАРА са установени тези количества акула “, каза доц. д-р Ваня Стаматова, директор на ИАРА.

Задържаха три български кораба в РумънияПричината - незаконен улов на акула