15-ото издание на София Прайд започна под наслов "Горди сме да бъдем". В парадът участват нехетеросексуални, транссексуални, интерсекс хора, както и техни близки и подкрепящи ЛГБТ обществото.

На концерта бяха прочетени 15 манифеста на София Прайд 2022 г.:
Горди сме...
1. Че сме свободни
2. Че не виждаме света само в черно и бяло
3. Че искаме да помним
4. Че държим на семейството
5. Че искаме България да върви напред
6. Че не отвръщаме на омразата с насилие
7. Че знаем кои сме
8. Че отстояване правата си
9. Със знамето си
10. С родителите си
11. Че не крием любовта си никога
12. Че сме против войната
13. Че искаме децата ни да са щастливи
14. Че сме тук
15. Че сме българи

Сред участниците са Дара Екимова, Папи Ханс, Мила Роберт.

Програмата започва с концерт в 16,00 часа на Паметника на Съветската армия. Шествието започва в 19,30.

Освен в подкрепа на човешките права, тази година Прайдът отправя поглед и към войната в Украйна. Част от приходите му ще бъдат дарени на „Киев Прайд”.

В София са организирани и няколко контрашествия. Участниците в тях се обявиха в подкрепа на традиционните семейни ценности. „Благодарение на традиционния морал, на начина, по който е зададено да бъде семейството, именно между мъж и жена, с християнски брак, сигурно е, че така са оцелели нашите различни общества от хиляди години насам”, твърди Драгомир Младенов, който взе участие в едно от контрашествията.  Според Юлиана Великова в днешно време е станало много модерно да сме толерантни към хората с различна сексуална ориентация, към агресивните, към перверзните. „Трябва на техните права да им даваме преднина, да диктуват те тона на нашето време. Това е недопустимо”, категорична е тя. Преди шествието да тръгне по бул. „Витоша”, организаторите символично освободиха ято бели гълъби, като символ на традиционното семейство.