477 млади лекари от Випуск 2020 на Медицински факултет към МУ-София са първите медици, които положиха Хипократовата клетва и онлайн, заради пандемията от COVID-19.

Церемонията започнала с връчване на наградите "Златен Хипократ" на пълните отличници на випуска, които тази година са рекордно висок брой 9 души. Тогава се заклели и желаещите да го направят онлайн, в първата по рода си хибридна церемония, водена от ректора и декана на живо.

Предстои в продължение на няколко дни, младите лекари да полагат Хипократовата клетва при получаването дипломите си индивидуално и по график в Анатомичната аула на Медицинския факултет.

Ръководството държи да продължи традицията за тържественост в този важен за младите лекари ден, така че, въпреки необичайните условия, да имат възможност да се почувстват празнично и да запомнят този момент. Нашият университет държи на иновациите и затова решихме да се възползваме от модерните технологии и, благодарение на техните възможности, да изпратим достойно Випуск 2020. С декана, проф. Димитър Буланов, намерихме най-разумния вариант”, сподели дни преди церемонията акад. Лъчезар Трайков, ректор на Медицински университет-София.

„Лекарската професия изисква много саможертви. Това, че традиционната церемония с няколко хиляди души в НДК няма да се състои, както е било години наред, е първата професионална саможертва на младите лекари от Випуск 2020 в началото на техния път. Така те дават пример на цялото общество”, подчерта и проф. Димитър Буланов.

Абсолвентите тази година са общо 262 българи и 215 чужденци от 29 страни, сред които Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Република Кипър, Турция и Франция.

Атмосферата на тържественото присъствено дипломиране на всички абсолвенти заедно било пресъздадено в специално уеб пространство. Осигурено било директно предаване на хибридното събитие, за да могат и близките на младите лекари да го наблюдават и да са съпричастни, както повелява традицията.