"Последните дни чух какви ли не художествени измислици по мой адрес - истини, примесени с много полуистини, пълни лъжи и много креативно навързани манипулации. На повечето нелепици не смятах да отговарям и да слизам на нивото на пишещите, включително на политически лидери, от които бих очаквал повече класа. Явно съм ги надценил. Извинявам се. Извинявам се и за всички други проблеми от Освобождението досега. И тези, които тепърва предстоят. Разбрах, че съм виновен за всичко, може би не само в тази галактика". С тези думи кандидатът за кмет на София на ПП-ДБ Васил Терзиев се обърна към хулещите го в последните дни, след като стана ясно за връзките на фамилията му с комунистическата ДС, за която са се трудили дядото, брат му, бащата и чичо му.

Той решил да наруши мълчанието си, тъй като според него "за пореден път се налага внушението, че честен успех в България няма. Зад всичко прозират генерали и куфарчета, “нечестен” и “привилегирован” старт".

Бившият съдружник в "Телерик" Терзиев разкрива в поста си детайли за началото, когато съосновава ИТ компанията с още четирима свои колеги преди над 10 години. Тогава бащата на един от тях ги приютил "в една празна стая в офиса му, като мъкнали подарени бюра на гръб в 6-етажна сграда". "Обядвахме с таксиджиите и шофьорите от градския транспорт на обръщалото в Бъкстон", споделя той.

"Създадохме компанията без нито един лев и никаква външна подкрепа, освен безплатния офис и това, че нямаше нужда да си регистрираме фирма и да поддържаме счетоводство сами. За последното си плащахме междудругото, защото така е редно", поясни още той, допълвайки, че никога в компанията не са влизали пари от Държавна сигурност.

"Ако някой твърди друго – лъже. А за да докажа всяка дума, аз нямам никакъв проблем да отида на детектор на лъжата и да се види истина ли е написаното горе, или не.

Много е тъжно, че се налага да се занимавам с разбиването на митове и легенди, вместо с конструктивни разговори за София. До момента политическите ми опоненти и техните трубадури повтарят до безкрай едни и същи манипулации. Това ли е вашата програма? Това ли са вашите идеи за София? Това ли е вашето поемане на отговорност за всичко, което причинихте на града? Това ли е еталонът ви за политическа класа, който демонстрирате на обществото?

Съжалявам, че ви надцених. Но колкото и да ви се иска, няма да ме откажете. Нито мен, нито всички други хора, които им е омръзнало от вашите машинации и опити да ни откраднете бъдещето", завършва Терзиев.

Закон за лустрацията, да бъде отворен архивът с досиетата и да се криминализира появата на досиета, които ги няма в него. Това поиска преди дни от депутатите кандидатът за кмет на София на ПП-ДБ Васил Терзиев. Така той отговори тогава за връзките на фамилията му с комунистическата ДС, за която са се трудили дядото, брат му, бащата и чичо му.

С разказ за своите баба и дядо Райна и Кирил, които са лежали в комунистически концлагери, съпредседателят на ПП Кирил Петков cе опита да защити кандидата за кмет Васил Терзиев, но по-скоро разпали още повече страстите.

В края на седмицата в интернет групите на десните все по-активно се припомняше и категоричната позиция на сегашния съпредседател на ДБ ген. Атанас Атанасов от 2011 г. Тогава лидерът на ДСБ публично поиска Йорданка Фандъкова да се откаже от намерението си да направи зам.-кмет Дончо Барбалов, защото баща му е ръководел службата за подслушване по време на комунистическия режим.