Студентка не успя да упражни правото си на вот днес, въпреки изрядните си документи. Случаят се е развил в изборна секция, намираща се в столицата. За проблема сигнализира до TrafficNews момичето, което е студентка на редовна практика.

Тя разказа, че на официалния сайт на ЦИК е публикувана информация, която гласи, че ученици, студенти и докторанти, които са на редовно обучение, могат да гласуват в избирателна секция по избор в населеното място, където учат, когато то е различно от населеното място по постоянния им адрес, след като представят документ за самоличност, студентска книжка и декларация от изборните книжа, която се предоставя от СИК.

„Когато представих студентската си книжка, служителите там ме уведомиха, че не мога да гласувам само с нея, тъй като не е на хартиен носител, а е пластика. Никъде в посочената в сайта информация не е упоменато, че ако студентската книжка на избирателя не е под формата на пластика, задължително трябва да се носи уверение, което да е на хартиен носител и да бъде подпечатано. От информацията става ясно, че се гласува със студентска книжка или документ, удостоверяващ редовното обучение. От избирателната секция ме посъветваха да се свържа с ЦИК, за да разбера как мога да гласувам със студентската книжка, с която разполагам”, коментира тя.

Момичето твърди, че когато се е свързало с ЦИК и е било заявено, че дори да подаде жалба, няма кой да й разреши проблема и просто няма възможност да гласува на изборите днес.

„Попитах защо не са актуализирали информацията, че със студентски книжки под формата на пластики не може да се гласува, отговорът беше “не знам, не можем да ви помогнем”, добавя тя.

Студентката сподели, че от изложената информация следва, че студентите, които желаят да гласуват в населеното място, където учат, не могат да упражнят това свое право, защото не разполагат със студентски книжки на хартиен носител.

„Това е абсолютен абсурд и възпрепятстване за гласуване. Моля да се даде гласност на този проблем, тъй като служителите на ЦИК нямат решение на проблема и ми се отговаря с “не можем да се актуализираме с всяка новост”. Надявам се за следващите избори да успеят да се “актуализират”, за да може всички желаещи да гласуват да имат възможност да упражнят правото си”, завършва тя.