София е начело на европейската класация по автомобили от средното за големите градове на ЕС, сочи анализ на общинското предприятие „Софияплан“. Тенденцията е придвижването с кола в столицата да продължава да расте, докато пътуванията с градския транспорт намаляват.

В Столичната община се падат по почти 0,8 автомобила на всеки възрастен, докато средното ниво за големите градове в Европейския съюз процентът е около 0,5 на сто, сочи статистиката.

Според последните данни за новорегистрираните и дерегистрираните превозни средства степента на моторизация е скочила от над 500 автомобила на 1000 души в края на 2016 г. на над 660 през 2020-та, което е ръст с почти 30%.

За сравнение - много от големите европейски градове имат нива на моторизация под 450 коли на 1000 души, се казва в доклада на "София план" за състоянието на транспортната инфраструктура в Столичната община.

Той е изготвен в рамките на подготовката на "Програма за София" - новият план за интегрирано развитие на Столичната община за следващите 7 г. От доклада става ясно още, че придвижването с автомобил в най-големия град на страната продължава да расте, докато пътуванията с обществения транспорт намаляват.