Столичани няма да останат без парно и топла вода въпреки дълговете. Това заяви  изпълнителният директор на „Топлофикация София“ Александър Александров. Дружеството дължи над 130 млн. лв. на „Булгаргаз“ и има срок до 25 октомври да ги погаси.

Александров обясни, че няма как до този срок да се издължи. Спрени са всички плащания, които не са свързани с оперативната дейност – заплати и данъци.

Според него в добрия случай от 2022 г. парното ще поскъпне с около 20%. Възможно е обаче процентът да е по-голям. Той препоръча потребителите да разсрочват фактурите си на равни месечни вноски.

„Ако имахме възможност, бихме ги платили веднага. Фактурите за миналия месец са на обща стойност 13 млн. лв. Факт е, че задълженията се трупат. Алармирахме преди доста време институциите и помолихме за механизъм, който да компенсира софиянци заради високите цени“, допълни той.

Александров уточни, че „Топлофикация София“ е в дългова спирала от доста време.

„Дружеството изпълнява социална функция, определянето на цената на топлинната енергия от КЕВР е ориентирана и в полза на потребителите. В момента ние купуваме газта за 100 единици, а го продаваме за 50 единици“, допълни той.

Изпълнителният директор на „Топлофикация София“ обясни, че ако дружеството не се съобразява с разчетите на КЕВР, трябва да продава на двойни цени, за да компенсира разходите си. Прогнозите са за октомври месец да имат близо 90 млн. лв. загуби.

 
„От началото на този регулаторен период досега ние имаме над 108 млн. лв. недовзет приход. От тук идва и задлъжняването към „Булгаргаз“. Това са пари, които не постъпват в „Топлофикация София“. Към момента дълга е към 700 млн. и се отнася за последните 15 г.“, обясни Александров.

Той уточни, че състоянието на дружеството се влошава и заради разходите за вредни емисии.

„За 5 г. разходите, които ние имаме, при постоянно количество емисии, само от разликата в цената, разходите са нараснали десетки пъти. 366 млн. лв. е сметката, която „Топлофикация София“ плати за 5 г. за емисии“, обясни шефът на дружеството.