Столичният общински съвет прие предложението на председателят Георги Георгиев и общинските съветниците Борислав Бориславов, Карлос Контрера, Ирина Йорданова, Грети Стефанова и Иван Таков да бъде поставен паметник на Захарий Стоянов в зелената площ срещу северния вход на сградата на Народното събрание.

За визията на паметника на Захарий Стоянов е проведен конкурс, като спечелилият проект е на Иван Чолаков, Пламен Вълчев и арх. Димитър Младенов. Изработването и поставянето на паметника се финансира изцяло от Инициативен комитет, представляван от Димитьр Главчев, уточняват от пресцентъра на Столичния общински съвет.

Захарий Стоянов има всепризнато значимо място в българската история и народната памет. За много поколения той е бил и ще остане пример за безкористно родолюбие и себеотрицание в името на една голяма идея - възстановяването и утвърждаването на независимата българска държава. Огромни са неговите заслуги към нова България - непосредствен участник в революционните борби до учредяването на българска държавност през 1878 г., летописец на национално-освободителното движение, страстен публицист, вещ дипломат и политик, изцяло посветил себе си на Отечеството, пишат вносителите на доклада.