Пожар е избухнал тази нощ в Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ в София. Огънят е тръгнал заради неизгасена цигара от пациент. По чудо не завърши с жертви, съобщи директорът на болницата д-р Цветеслава Гълъбова.

"Тази нощ в нашата болница е имало пожар. Първо изгасва тока, защото се поврежда трафопоста. Екипът на ЧЕЗ идва много бързо и отстранява повредата за около час. Благодаря им! В това време пациент - постъпил е наскоро, болен с тежки социални проблеми, за когото естествено не е имало място за лечение в някоя от софийските психиатрични клиники, с цигара запалва дунапреновия дюшек", поше Гълъбова в профила си във фейсбук.

Огънят е унищожил една стая. 

„Дежурният екип, който се състои от един санитар и една сестра за 30 психичноболни мъже, се обажда на дежурния лекар – един за 130 болни. Този екип успява да изведе всички от отделението, да се свърже със 112, които реагират наистина светкавично“, каза още директорът на болницата.

„Докато гореше стаята и извеждахме болните, аз виждах цялата мизерия на българската психиатрия. Като приключи всичко си представих как би пламнала цялата сграда, която е гредоред, как ще гори и какво може да се случи с тези 60 болни. Да, аз си мисля същото от нощес насам. До кога Господ ще ни пази от сериозни проблеми. И съм гневна. Гневна съм не толкова на поредицата чиновници, които през годините не свършиха нищо за нашите болни, но съм много гневна и на тази част от съсловието, която години наред стопираше и все още се бори против всякакви реформи. Ако я нямаше вътрешната съпротива, щяхме да сме влезли в двадесет и първи век, а не да лекуваме психично болни в гората, в затънтените селца и периферии на населените места.Отново благодаря на всички за спасяването на хората! А за другото - няма да се откажа, въпреки вътрешните съсловвни съпротиви. И този път ще успеем да се справим и психиатрията най-после да се появи на картата на медицинските специалности", написа още директорката.