Завинаги ни напусна бившият ректор на Медицински университет-София проф. Димитър Джеров, съобщиха от висшето училище. Той бе начело на академичната общност два поредни мандата- от 1991 до 1999 година. Изтъкнатият български лекар хирург, ортопед, национален консултант по ортопедия и травматология е починал на 5 декември на 86 години.

Той е роден на 16 май 1934 година в София, в семейството на големия български юрист Асен Джеров. Висшето си медицинско образование получава във ВМИ – София от 1951 до 1958 г., а академичната му кариера започва година по-късно след спечелен конкурс за асистент в катедрата по анатомия и хистология при ВМИ–София. По-късно става хоноруван преподавател в Медицинския колеж за сестри, рехабилитатори и акушерки в София.

От 1974 до 1980 г. е научен сътрудник в лабораторията по биомеханика към Научния институт по ортопедия и травматология и Втора ортопедична клиника на Медицинската академия.  През следващите години е бил ръководител на клиниката по ортопедия и травматология към института за лечение на чуждестранни граждани в София, а след това застава начело на клиниката по обща ортопедия и ендопротезиране при Университетската болница по ортопедия и травматология в столицата. 

Той е ръководил и Научния институт по ортопедия и травматология при Медицинската академия и член на АС от 1989 г. до 1991 г., а след това оглавява катедрата по ортопедия и травматология при Медицинския факултет в София.

През 1991 г. е избран и за член и председател на Академичния съвет на Медицинския университет–София. Като председател на АС работи два мандата (8 години). На него се възлага трудната задача да реформира старата Медицинска академия и да я превърне в съвременен Медицински университет.

Както преподавателската, така и изследователската работа на проф. Джеров се определят от неговите три специалности: хирургия, анатомия и хистология и ортопедия и травматология. Научната му продукция обхваща поне три области на медицинските знания - антропология, експериментална морфология, ортопедия и травматология.

Поклон пред светлата му памет!