Неспазваните на противоепидемичните мерки е причината в последния месец у нас броят на заразените с коронавирус да се запазва висок.

„Разпространението на коронавируса е пряко пропорционално на спазване на мерките. Има статистика, че около 75% от хората в Европа носят маски, а в САЩ – около 35%. Моите наблюдения са, че в София маски се носят от 30-40 процента от хората, а в другите големи градове – може би около 10 на сто”, посочи в предаването „Събуди се” на Нова тв доц. Добрин Василев – началник на клиниката по кардиология в Александровска болница.

Известният кардиолог е категоричен, че вирусът ще го има поне още 2-3 години.  И ние, искаме или не, ще се научим да живеем с него.

„Скритата заболеваемост, която циркулира в обществото реално я видяхме в момента, в който децата тръгнаха на училище. Децата и учителите не са се заразили след отваряне на училищата. Те са се заразили преди 2-3 седмици”, посочи той.

Той отново коментира, че хората със сърдечно-съдови заболявания са сред най-рисковите групи за протичане на COVID-19. Вече е доказано, че вирусът може да се захване в различни съдове, образува тромбози и изходът може да бъде фатален.

Има различни генотипове, които са по-податливи към вируса. При някои хора директно се засяга сърцето.

„На този етап можем да надвием вируса, спазвайки противоепидемичните мерки, връщайки се на работа. Разбира се, никой не е казал, че трябва да се затворим вкъщи. Никой обаче не трябва да очаква, че една ваксина ще оправи положението с магическа пръчка. Тя ще е ефикасна на около 79-80 процента”, смята кардиологът.