Трагичен инцидент, но и тежко престъпление. Така столичния кмет Йорданка Фандъкова определи нелепата смърт на 16-годишено момче в квартал „Триадица“ в София. Младежът бе ударен от ток, като се оказа, че причина за това е незаконно прекарано електричество към незаконни обекти.

„Моята отговорност като кмет е да представя всички факти обективно и максимално бързо, за да може следствените органи да си свършат работата. Всички документи вече са изпратени в прокуратурата, проверката е приключила. Аз не случайно излязох да говоря едва вчера, когато проверката бе приключила, за да може всичко да се изясни“, коментира Фандъкова пред БТВ.

Тя подчерта, че и петте временни постройки в района на инцидента са незаконни, както и прекараното електричество.

„Подавано е напрежение на обекти, за които никой не е видял план за свързване. Съответно никой не може да гарантира, че няма да се случат инциденти. Това е опасно и не трябва да се случва. Кабелът, който е причинил смъртта на детето е за въздушно преминаване, не е трябвало да бъдат поставян на земята. От първия ден различните институции, които имат отношение по този казус, започнаха да се дистанцират. Тази проверка не изчерпва всички обстоятелства, а само отговорностите на институциите по монтажа.“, каза още столичният кмет.

Проверки на такива обекти трябва да се извършват от районните администрации и архитекти.

"Този обект е стоял там от години. Случаят категорично е престъпление, защото има загинал човек/дете. ЧЕЗ са подали напрежение със служебна бележка със запетайка от главния архитект на София. Тази бележка няма никаква стойност пред ЗУТ. Собственикът на обекта или хора, които той е наел, са прекарали кабела", обясни Фандъкова.