Световният ден на донорите на стволови клетки се отбелязва всяка година през третия уикенд на септември, като израз на благодарност към всички донори на стволови клетки по света. У нас УМБАЛ „Александровска" отбелязва и 15 години от създаването на Българския регистър за донори на костен мозък и стволови клетки с призив и кампания за набиране на доброволни донори.

По този повод днес екип на Българския регистър ще присъства на състезанието Run2Gether - Тичай да помогнеш, което ще се проведе от 9.30 ч. на Националния стадион „Васил Левски", по инициатива на Фондация Сошъл Фючър. Специалисти на място ще информират гражданите за начините и видовете дарителство на стволови клетки.

Българският регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки е част от Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки на УМБАЛ „Александровска" и е член на Световния регистър (WMDA), в който са регистрирани повече от 37 милиона души от 55 страни. В Регистъра има 2500 български донора и се нуждае непрекъснато от нови попълнения и актуализация. Създаването на Регистъра позволи извършването на трансплантации от неродствени донори в България. По-големият брой донори в Регистъра увеличава възможностите за лечение на стотици пациенти от България и света с хематологични и други заболявания, за които трансплантацията е единственият шанс за живот.

След първата трансплантация на стволови клетки през 50-те години на миналия век, над един милион пациенти са били трансплантирани, поради различни видове рак на кръвта и други хематологични заболявания. Често трансплантацията, използваща здрави клетки от донор или единица кръв от пъпна връв, може да бъде единственият шанс за излекуване. Когато в семейството няма подходящ донор, неродственият донор, който може да е от другия край на света, може да се окаже най-подходящ за пациента.

Световният регистър WMDA прави възможно сътрудничеството и глобалния обмен на информация. В международен план това силно сътрудничество е помогнало на стотици хиляди пациенти.

Световният ден на донорите на стволови клетки ще се отбележи със събития в повече от 50 страни, с призив към дарителство за живот, под мотото „Thank you, donor!"