Земеделски производители се събраха пред сградата на Народното събрание на протест. Десетки фермери искат оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев.

Причината за това е "цялостното му несправяне с политиката в сектора и умишленото противопоставяне на бранша".

Представителите на 26 земеделски организации искат увеличение на тавана на максималната допустима финансова помощ, която едно стопанство може да вземе, както и предоговаряне на Зелената сделка.

По думите на протестиращите земеделци е имало многократни опити от тяхна страна за разговори с ресорното министерство, но те са останали без отговор от страна на институцията.

В понеделник част от протестиращите организации подписаха меморандум с правителството.

Председателят на кооперация от Свищовско Димитър Димитров е начело на група земеделци, които ще се включат в националния протест днес.

"Ние не искаме оставката на министър Кирил Вътев. От кооперациите искаме само да има правила в земеделието. През последните 20 години в Министерството на земеделието няма никакви правила, а се работи "на пожар", в последния момент", коментира Димитров в ефира на Нова.

В началния час на протеста днес, представители на Сдружение "Обединени земеделски производители", Националната асоциация на картофопроизводителите, Националния съюз на земеделските кооперации, Съюза за развъждане на българските овце и кози и Националната асоциация на производителите и прерабователите на черупковите плодове ще представят подробните искания на недоволните земеделски организации.

Пред БНР председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание Десислава Танева заяви, че е било грешка на изпълнителната власт да говори само с някои от аграрния сектор, а не с всички.

Николай Киров, член на УС на Асоциацията на зърнопроизводителите каза, че няма повод за недоволство от страна на другите браншове, тъй като исканията са залегнали в споразумението. Киров е на мнение, че има политически мотив зад протестите. Той посочи, че организацията застава зад земеделския министър и искат той да изпълни обещаното.