Десетки граждани запалиха свещ в памет на убитият вчера психолог Иван Владимиров - Нав. хората се събраха пред сградата на Министерство на вътрешните работи в столицата, където помълчаха в знак на протест. за събитието бе обявено по-рано през деня, като потребители във Фейсбук апелираха към активност с думите “Елате в 18 часа пред МВР на 6-ти септември и Гурко със свещ в ръка... Защото това е геноцид, защото това е изтребление”. Бдение се провежда и във Варна. 

"Искам да попитам колко сигнала са нужни на МВР и Прокуратурата, за да се предотвратяват убийствата на съгражданите ни? Има ли данни за броя на психично болните хора, които притежават огнестрелно оръжие? Колко медийни изяви са нужни за самосезирането на институциите?", пишат организаторите на събитието по-рано през деня. 

Припомняме, че в нощта на 8 февруари Владимиров бе застрелях в лицето от свой съсед, с когото са имали дългогодишен конфликт. Самият той в ефира на "Преди обед", където през ноември е поканен да коментира убийството на Иво Андреев (отново ликвидиран от свой съсед) разказва, че многократно сигнализира органите на реда за подобна ситуация, в която се намира. 

"Ходих много пъти в полицията. Казват, че нищо не може да се направи. А това е бивш полицай, който най-вероятно има и оръжие и аз също не знам дали утре няма да съм поредния случай на застрелян, просто защото на него му е превъртяло", казва тогава психологът.

Обвиняемият за убийството на Иван Владимиров е отказал да дава обясненияТой е обвинен в предумишлено убийство

Междувременно журналистът и писател Мария Касимова-Моасе написа разтърсващ разказ в личния си профил във Фейсбук, където изказва дълбокото си възмущение от безхаберието на институциите, получили десетки сигнали срещу убиеца на Владимиров. В публикацията си Касимова споделя за личните си впечатления от Владимиров,както и дълбоката си скръб от неговата загуба:

Снимка: Дневник