Държавната агенция за закрила на детето се самосезира по повод информация за дете, полагащо труд в строително-ремонтни дейности в град София, съобщават от институцията в писмо до медиите.
 
ДАЗД изиска информация и предприемане на мерки по компетентност от Дирекция „Инспекция по труда - София“, от кмета на район „Красно село“, както и от Столична община и Столичния общински съвет.

От страна на Държавната агенция за закрила на детето са сезирани и Дирекция „Социално подпомагане“ – Красно село и Дирекция „Социално подпомагане“ – Оборище, към която работи отдел „Мобилна работа с деца в риск“ за извършване на действията, които са в правомощията им.

Поради липса на конкретни данни за детето, което се вижда на разпространените кадри, ДАЗД поиска съдействие и от Главна дирекция „Национална полиция“, с оглед установяване самоличността на детето, както и на други деца, в случай, че има такива. След получаване на необходимата информация ще бъде уведомена компетентната дирекция "Социално подпомагане" за предприемане на мерки за закрила и гарантиране правата и интересите на детето/децата, съобщават от Агенцията.

Припомняме, че видео, заснето от Теодор Михайлов, показва как дете реди плочки на тротоар в София. А температурите надхвърлят 30 градуда.

„Вчера към 15 часа приятел, който е минал малко по-рано, ми прати видео, на което се вижда малко дете как носи плочки и ги чука с чук. Малко след това дойдох дотук, защото не можех да повярвам, че това се случва. Самото дете продължаваше да реди, да носи плочки. Останалите работници не бяха много любезни. Казаха ми, че имат лопати и могат да хвърлят павета и ми казаха, да си ходя“, обясни пред bTV Михайлов.

„От реакциите в интернет разбрах, че от седмици има деца, които на централен столичен булевард по цял ден мъкнат и слагат плочки, което е скандално и се вижда от хиляди, но няма реакция от никого“, добави той.

Михайлов попитал възрастен бригадир защо работи детето и получил отговор "Учи занаят".

"Трябва да правим разлика между експлоатация на детския труд и тогава, когато едно дете помага вкъщи. Ако то помагаше на баща си вкъщи и там да редят павета, няма проблем, но когато това става на обществено място при 40 градуса – това е недопустимо", подчерта Георги Богданов, национална мрежа за децата.