Писателят Георги Господинов, художникът Станислав Памукчиев, писателят Георги Константинов и президентът на фондация "Америка за България " Нанси Шилър са новите почетни граждани на София.

В деня на София кметът Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев връчиха отличията на Столичната община.

Честит празник на мъдростта! За всеки от нас, които работим за София, това е не само градски, но и личен празник, заяви кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова. Тя благодари на своите колеги за свършената работа. "Когато ръководиш хиляди хора, трябва да цениш труда им. Благодаря за времето и че отстояхте на денонощните обаждания със задачи", обърна се към колегите си.
"Като местна власт отстояхме, не допуснахме големите кризи да се превърнат в кризи за София. Отговорността е много голяма. София е общност от свободни хора", заяви тя.

Познавайте София със сърцето си, призова кметът на София.

Георги Георгиев благодари на Йорданка фандъкова за отдадеността през 14-те години докато е кмет. Благодаря за вашите заслуги за гражданите на София, обърна се към нея Георгиев.

Той припомни, че са взети 3401 решения през тези години. По думите има революция в градския транспорт, има 14 пъти повече по-големи инвестиции в тротоарите на града. "Успяхме да проведем 5 процедури, чрез които се изграждат 5 спортни зали. Според Георгиев над 100 жени са получили закрила и безплатна помощ. Създадохме интеграция за деца със специални потребности", каза той.

Удостоеният проф. Станислав Памукчиев за отличната подготовка на студентите в Художествената академия и прославянето на страната ни, заяви, че се е развълнувал. "Винаги съм смятал, че това звание се дава за героични заслуги. Мога да приема тази награда, защото някой е разпознал моя опит като нещо значимо, важно", каза той.

Творчеството ми е сътворено в София, затова се чувствам истински гражданин на София. Пътят ми е започнал в Плевен, но творческото ми вдъхновение е родено в София, заяви поетът Георги Константинов.

Нанси Шилър е номинирана заради даряването на "Музейко" на Столичната община.

"Фондация Америка за България е подкрепяла проекти за изкуството и културата, които днес са част от културния календар на града. Повече от 7 години имам привилегията да наричам София мой дом и мога да заява, че София расте, но не старее", заяви Шилър.

Почетен знак получиха Народно читалище „Д-р Петър Берон - 1926“ и Анджела Родел – преводач, преподавател, музикант и етномузиколо.