Протестно автошествие на ВМРО, организирано заради поскъпването на електроенергията и цените на храните и услугите, блокира центъра на София.

Ръководството, членове и симпатизанти на партията преминаха от площад "Батенберг" през "Александър Невски" до Министерския съвет, където изгориха фактури за битови сметки. Протестът е съпътстван от полицейски кордон.

Искрен Веселинов, един от съпредседателите на ВМРО, заяви че целта на днешната демонстрация е да обърнат внимание на властта за истинските проблеми на гражданите. Искаме правителството да започне мерките, които ние предлагаме за овладяването на ръста на цените и пълзящата с енергоносителите инфлация, посочи той, цитиран от dir.bg

Веселинов обяви, че ВМРО ще настоява за законодателни мерки за замразяване ръста на цените и намаляване на надценките на търговските вериги.

Според партията бездействието и мълчанието от страна на правителството и парламента са престъпни, а покупката на основни храни е "недостижим лукс за много домакинства".

От ВМРО смятат, че това, заедно с ограниченията заради зеления сертификат, е довело до фалита на хиляди бизнеси. Настояват за закриване на КЕВР и за защита на интересите на страната в ядрената енергетика.

"България ясно и категорично трябва да заяви някои свои позиции пред европейските институции, най-вече зелената сделка. На практика с емисиите, които ние плащаме, прави тока скъп. Ако ние изпълним тази зелена сделка, след 25-та година, означава да се лишим от близо 30% от нашата енергетика и токът ще стане още по-скъп. Задължително трябва да се строи следващата ядрена мощност - в конкретния случай "Белене". А това, което оправи правителството, говорейки, че те не разсъждавали как да направят нов ядрен блок в "Козлодуй", означава, че нямат намерение да направят нищо", категоричен бе почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов.

Пред МС има протест и на движение "Българска демокрация", който иска оставката на правителството и е в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев и срещу президента Румен Радев.