От началото на тази година аулата на УМБАЛ „Св. Екатерина" носи името на проф. Александър Чирков. Това съобщиха от болницата днес, след като вече са гласували официално решението.

Проф. Чирков почина през миналата година. Той бе основоположник на кардиохирургията у нас и създател на болницата. В знак на признание от началото на 2021 г. модерната 170-местна аула на сградата, в която освен учебни мероприятия се провеждат и десетки авторитетни национални и международни форуми, ще носи неговото име.

„Проф. Чирков бе надрастнал времето си и благодарение на него се разви модерната сърдечна хирургия у нас". Така директорът на болницата проф. Генчо Начев коментира решението да кръстят аулата й на името на известния лекар. По думите му проф. Чирков особено много е държал на следдипломната квалификация и е съдействал за изпращането на млади лекари на специализация в чужбина във водещи кардиологични и кардиохирургични центрове.

През 1984 г. тогавашното правителство възлага на проф. Чирков да положи началото на модерната кардиохирургия у нас. Така през 1984 – 1985 г. базата на болницата се модернизира и се оборудва с най-съвременна апаратура. За кратко време се въвежда нов стил на работа, близък до европейското ниво по това време и се постигат значителни успехи.

Проф. Александър Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на кардиохирургията, сърдечно-съдовите заболявания и трансплантации и превръща УМБАЛ „Св. Екатерина" в една от най-модерните болници у нас и на Балканите.