На 14 април под наблюдението на Окръжна прокуратура - Кърджали започна разследване по досъдебно производство за установяване на причините за катастрофа по път, водещ от Кърджали към ГКПП-Маказа, при което е причинена смърт на 6-месечно дете.

На 15 април Лютви Местан е привлечен към наказателна отговорност. Събраните до момента доказателства са дали основание да се приеме, че обвиняемият е извършил нарушения на Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на Е.А.

До главния прокурор постъпиха молби от пострадалите родители на починалото дете за осъществяване на постоянен надзор върху разследването.

В тази връзка главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на прокурори от Върховна касационна прокуратура да оказват засилена методическа помощ на наблюдаващите прокурори от Окръжна прокуратура – Кърджали като прецени, че досъдебното производство се отличава с фактическа и правна сложност и е със засилен обществен интерес, тъй като обвиняемият Местан е публична личност, лидер на политическа партия. Взети са под внимание и отправените молби за това от родителите на пострадалото дете.

По делото предстои да бъдат извършени множество процесуално следствени действия и да бъде привлечен по- голям експертен и аналитичен ресурс. Това налага оказването на организационна помощ и цялостна подкрепа на наблюдаващите прокурори от ОП – Кърджали.

Припомняме, че Лютви Местан вчера поиска да му бъде отменена гаранцията и да може да пътува в чужбина, но в последния момент магистратите постановиха 10-те хиляди лева да бъдат платени до 25 април. Преди два дни обаче ме бу върната шофьорската книжка.

Местан с още претенции към съда. Иска правото си да пътува в чужбинаЛидерът на ДОСТ внесе жалба и за наложената му парична гаранция от 10 хиляди лв.

Дядото на загиналото бебе: Местан е виновен, той не знае закона!Според близките на семейството на кръстовището има добра видимост