Третокласник от училище в Добрич е показал положителен резултат при тестването за COVID-19, съобщават от МОН. Майката е взела детето веднага и ще направи тест в лаборатория. 

Ученикът не е контактувал с останалите деца от класа. Протоколът за реакция при позитивен тест на ученик е спазен, поясняват от просветното министерство. Децата от 1 до 4 клас в 13 области се върнаха в училище след тест. На много места в изследванията се включиха и родители и доброволци. 

Все още на уроци онлайн остават децата, чиито родители са против тестването, както и учениците в 15-те области, за които се оказа, че няма наличности. Пловдивска област е една от тях. Очаква се учениците да се върнат в клас, след като пристигне доставка на тестове, което вероятно ще се случи през следващата учебна седмица. 

Желанието за възстановяване на присъственото обучение при редовно тестване на учениците е особено силно в София град. В столицата съгласие са дали родителите на 68,44% от малките ученици. На второ място е област Добрич.

Утре там могат да отидат на училище 66,6% от децата от 1. до 4. клас в 70,18% от паралелките. На опашката са училищата в област Монтана. Там едва 36,4% от родителите са съгласни малките ученици да бъдат тествани, за да се върнат в клас.