Ден след като Специализираният съд пусна на свобода срещу 100 000 лева парична гаранция обвинения за кибертерор шеф на „ТАД Груп” Иван Тодоров, прокуратурата пусна част от събраните доказателства срещу него и служителите му Георги Янков и Кристиян Бойков. 

Воденият от Христина Михайлова състав на Спецсъда беше категоричен, че свидетелските показания не доказват обвинението за подбудителство към кибертерор

От държавното обвинение обаче протестираха решението на съда с аргумента, че има достатъчно основания Тодоров да остане за постоянно в ареста. За да докажат тезата си от прокуратурата пуснаха 11 снимки с доказателства.

„С разрешение на наблюдаващия прокурор, публикуваме части от доказателствения материал, събран в хода на разследването. Заличени са всички лични данни, факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи и изрази”, пише в съобщението от прокуратурата.

От приложените данни ставало ясно, че са разкрити неуспешни опити за нерегламентиран достъп до 49 търговски дружества, както и до сайта на Агенция „Митници”. Относно личните данни на магистрати, такива са събирани основно за прокурори и следователи, а папката е със заглавие: „ Ne se chistiiiii“.

На един от предоставените записи на телефонен разговор на търговския директор Георги Янков пък се чува как той казва „Правителството трябва да си отиде”, което следва да потвърди обвинението на прокуратурата, че хакването на сървъра на НАП е и политическа атака срещу властта.

Публикувана е и снимка на телефона на Кристиян Бойков, където се вижда негов секретен чат с наименованието „Биволъ” в приложението Telegram. В сряда от прокуратурата заявиха, че служителите на „ТАД Груп” са пратили източените данни от НАП на съсобственика на сайта „Биволъ” Асен Йорданов, който обяви, че това е лъжа и заплаши със съд.

В съобщението на прокуратурата са публикувани и част от свидетелските показания, в които се обяснява как от „ТАД Груп” атакуват сайтове на подбрани фирми. Ето какво твърди един от разпитаните служители на компанията :

: „Но все пак броят на клиентите е недостатъчен, затова не съм сигурен кой го предложи – И. или К., част от политиката на фирмата за набиране на клиенти да бъде тестването на сайтове на различни дружества без тяхно знание и впоследствие да ги набират като клиенти. Тази политика на фирмата се коментираше постоянно в офиса основно между И. и К., като двамата си говореха, че трябва да се изготви списък с най-големите български сайтове, които да бъдат тествани без знанието на техните собственици, като след това бъда привлечени като клиенти.“

Предлагаме доказателствата, които прокуратурата разпрати до медиите:

Спецсъдът пусна Иван Тодоров на свобода срещу 100 бонаСвидетелските показания не доказвали обвиненията срещу него

Прокуратурата: Тодоров е давал източените данни от НАП на "Биволъ"Това ставало по таен чат между него и Асен Йорданов, от "ТАД Груп" хакнали и пръскачките пред парламента