Бойко Борисов и зам.-министърът на Министерство на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков инспектираха строежа на Аавтомагистрала "Хемус".

Строежът се движил бързо и до 2022 отсечката ще подмине Плевен, смята премиера.

Днес Борисов инспектира от колата си строящия се участък, между Ябланица и Боаза, който е близо 10 км.

Премиерът е напълно сигурен, че когато аутобанът бъде готов и пуснат, брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с поне 10-20%.

"На всички им е лесно, като се построи магистралата. Тогава по студиата викат - стига с тия магистрали, дай да си говорим за фугите на "Граф Игнатиев". Хиляди българи работят на тези участъци. Тук се насипва, отводнява се, а там се рушат скали. С тази отсечка разстоянието, което сега се взима за 30 минути, ще се изминава за 2. Приятно е така, планина, ливади и гледаш как се ражда и пораства магистралата, а в същото време държавният дълг намалява", коментира премиерът.

"Строителството ѝ започна в края на март м. г. и се финансира със средства от националния бюджет. Работата по нея напредва и е напълно реалистично да е готова през есента, около половин година по-рано от предвиденото", коментира Борисов, управлявайки умело автомобила. 

През април премиерът направи символична първа копка на новия етап от трасето - 134-километровия участък между Боаза и пътя Велико Търново-Русе.

Срокът за изпълнението е 36 месеца, като се очаква строителните дейности всъщност да приключат за 18 - двойно по малко. Очакванията на кабинета са автомагистралата през Северна България да бъде окончателно готова през 2024 г.