В портфолиото на ваксината ще се включат и нови играчи. Те са на етап предклинични и клинични проучвания. Това заяви пред Нова телевизия вирусологът проф. Радостина Александрова.

Според нея е въпрос на много малко време ваксината на "Новавакс" да получи разрешително. Препаратът съдържа само S белтък и ще информира организма за вируса, за да бъде подготвен.

Александрова обясни, че продуктът на "Велнева" пък е инактивирана ваксина. При нея целия вирус се въвежда, но е инактивиран, провокира имунната система да изгради имунен отговор, поясни вирусологът и допълни, че противогрипните ваксини са от този тип. Тази ваксина допуска тежки случаи на COVID-19, като процесът е инжекционен с 4 седмици между двете дози.

На 3 януари започват клинични проучвания за третата ваксина. По думи на Александрова тя ще постави ударението върху клетъчния имунен отговор. Фирмата производител вече очаква резултати за ваксина за "Денга", която ще бъде налична през 2025 г.

Израелска компания пък разработва ваксина хапче. По думи на Александрова тя е по-лесна за приложение и съхранение. Влизайки в храносмилателния тракт, тя ще се запознае с организма и ще осигури защита, обясни тя.

От своя страна ваксината спрей активира местния имунен отговор.

Вирусологът предупреди, че въпреки че има спад на заболелите, вирусът не си е отишъл. По тази причина не бива да се подценяват мерките и ваксинацията.