Кайсии, ябълки и кренвирши са най-поскъпналите стоки в пандемичната 2020 година. Това показват анализите за Държавната комисия по стокови борси и тържища.

По-високо цялостно годишно увеличение на цените на продуктите, изграждащи основното меню, е регистриран само през 2008 г., 2011 г. и 2012 г., когато се наблюдаваше повишаване на цените на голяма част от основните хранителни стоки.

Цената на кайсиите се е увеличала най-драстично на годишна база с цели 56%, които възлизат на почти 1 лев. Килограмът на сладките плодчета се е търгувал средно за 2,70 лв. 

Ябълките също са се оскъпили с 39% като цената им достига средно 1,47 за кило. По-голямо парично увеличение с около 20% има при ягодите и чесъна, които пък достигат  5,06 лв. и 4,46 лв за килограм.

Сред плодовете и зеленчуците най-голямо намаление е регистрирано при зрелия лук, който е поевтинял с 43 стотинки до 0,82 лв за килограм или спад с цели 34%. Купували сме и череши по евтино с около 14% или за средно 2,68 лв за килограм. 

При основните хранителни продукти трайно увеличение има при месните продукти. 

С близо 20% или с 85 стотинки са поскъпнали кренвиршите на едро, като средната им цена през 2020 е била 5,15 лв, спрямо 4,30 лв през 2019 г. Каймата, трайният салам и свинското место също бележат сериозен ръст с около 1 лев до цени съответно 5,67 лв, 9,23 и 9,34 лв за кг. 

За разлика от групата на плодовете и зеленчуците, тук поскъпване има в почти всички стоки. 

При млечните продукти най-голям ръст на цените има при сиренето, което през 2019 се е търгувало за средно 5,86 лв, докато през 2020 година то е поскъпнало с близо 14% до цена от 6,67 лв/кг. 

Оризът, олиото, фасулът, захарта и брашното са поскъпнали между 10-15% на годишна база, като в парично изражение най-голям е скокът с 42 стотинки при фасула, който се търгува вече за 3,71 лв за кг. 

Само хекът и маслото са поевтинели, и то незначително със съответно 12 и 20 стотинки. 

В Пловдивска област цената на брашното и олиото е над средното за страната, докато захарта е малко по-евтина. 

Надценките на цените на дребно, спрямо цените на едро, в големите търговски вериги са най-големи при яйцата – 39%, следвани от брашното – 24%, олиото – 17% и захарта, съответно 4%.

Така купуването на килограм от основни хранителни продукти за 5 година е поскъпнало с 8 лева.