Премиерът Бойко Борисов призова за оттегляне на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, с който се налага акциз върху бездимните цигари. Той припомни, че единствената цел на законопроекта е била да се повиши събираемостта в държавата и тези цигари да бъдат равнопоставени на обикновените, подложени на акциз. Борисов разкритикува позицията на парламентарните групи, които се противопоставят на мярката и предупреди, че ако не се наложи

Борисов е разпоредил проектът на ГЕРБ за облагане с по-висок акциз на бездимните цигари или да бъде оттеглен, или да се направи среща с компанията производител "Филип Морис", за да се обсъди темата. Това обяви той пред журналисти при пристигането си в Солун и обясни, че е разпоредил на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов да се заеме с въпроса.

От ГЕРБ са потвърдили, че проектът се оттегля и съответно няма да бъде разглеждан от бюджетната комисия на Народното събрание, което се предвиждаше да стане утре. Причината за гнева и решението на Борисов са изказванията на представители на коалиционния партньор ВМРО по-рано днес.

Премиерът предупреди "патриотите", че след 1-2 месеца започва подготовката на бюджета за следващата година и техните представители тогава ще дойдат да искат повече пари за различни сфери, а няма да има откъде да се вземат. Той посочи, че ако се приеме проектът за цигарите това ще означава 30 млн. лв. повече приходи в бюджета.

Освен ГЕРБ за този бюджет никой не мисли, всички говорят колко разходи да направим - за пенсии, за заплати, за самолети, за военни, за полицаи. Все едно държавната хазна е каца без дъно, от която всеки гребе, обяви Борисов, цитиран от dnevnik.bg

Премиерът допълни, че ако не се облагат адекватно вредните продукти, какъвто е и този вид цигари, това означава да се дотира производството им - в случая на определена компания.

Вижте какво каза по темата за оттеглянето на законопроекта премиерът Борисов: