Евгения Банева излиза от ареста заради влошеното си здравословно състояние, научи TrafficNerws. Преди няколко часа на прокуратурата е предоставено заключение от съдебно-медицинска експертиза, изготвена в „Пирогов“, в което се сочи, че съпругата на Николай Банев страда от тежко онкологично заболяване. Здравословното й състояние е несъвместимо с условията в следствения арест и се налага провеждане на спешно лечение на бизнесдамата. 

По делото е приложено и писмено становище на болницата при Софийския затвор, че обвиняемата не може да получи адекватни медицински грижи в болничното заведение.

Банева ще бъде на свобода срещу подписка. Двойната медицинска експертиза е извършена от ендокринолог и невролог.

Адвокатите на Банева заявиха, че тя има образувание на щитовидната жлеза, което е установено с предна експертиза, което обаче е нараснало с 1/3 през последната година.

Още през май адвокатката Татяна Дончева беше категорична, че клиентката и трябва да бъде подложена на операция и то незабавно. Освен това зашитата поиска и преглед от невролог, заради кистозно образование на гръбнака и усеща силни болки.

Евгения Банева е обвинена участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари. Семейството бизнесмени Баневи бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура на 6 декември 2018 г.