Делото срещу Димитър Желязков и сочената за ръководена от него престъпна група, член на която е и дъщерята на Очите, беше отложено. Причината: На 21 май един от подсъдимите Юмер Кадир Мехмед отсъстваше и никой не знаел къде е. Липсващият е пуснат с парична гаранция от 1000 лв. Съдът нареди той да бъде издирен. Според процедурата първо трябва да се провери дали се намира в затворите в страната, след което ще бъде обявен за национално издирване.

Освен това съдът сметна, че мярката за неотклонение на Юмер трябва да бъде изменена в "задържане под стража", ако в крайна сметка той бъде открит.

Мехмед е обвинен за палеж на кафемашина в Бургас. Делото срещу него е присъединено на по-късен етап. Мярката му е взета още в началото. Самият Мехмед не се явил и на предявяването на обвинението. В обясненията, които е дал преди, се споменава името на един от другите подсъдими. По информация на TrafficNews Мехмед е свидетелствал именно срещу Митьо Очите.

"По всяка вероятност прокуратурата затова така благосклонно е подходила към него", коментира мярката на Мехмед адвокат Иво Найденов, който защитава подсъдимите Пейко Янков и Радослав Николов.

Според юриста Мехмед е разпитван два пъти и е бил намиран. Той е заявил и че не желае да му бъдат предявявани материалите по делото.

На провалилото се заседание по делото, в традиционно тясната и пукаща се по шевовете зала, впечатление направи и цивилната въоражена охрана, която пазеше тримата наблюдаващи прокурори.

Причината за това беше, че тримата обвинители от Специализираната прокуратура - Евгения Станкова, Емил Галипонов и Калин Близнаков, които наблюдават делото срещу Димитър Желязков-Митьо Очите, получавали заплахи за живота си от страна на подсъдимия, сочен за ръководител на престъпна група.

Защитата на Желязков и останалите подсъдими възрази за присъствието на въоражената охрана, тъй като никой от адвокатите не смята, че е имало заплахи от страна на подзащитните им.

В отговор съдът обяви, че ще изиска информация от Специализираната прокуратура и главния прокурор Сотир Цацаров има ли образувани дела в прокуратурите в страната с пострадали обвинителите, които наблюдават производството срещу бандата на Очите.

Пред медиите прокуратурата не пожела да коментира дали и от кого са получавани заплахи. Държавните обвинители бяха лаконични и заявиха само, че всички дела, по които работят, са с голям обществен интерес. Така че въпросът с охраната може да бъде поставен по всичките дела в спецсъда. Прокурор Калин Близнаков отказа да коментира дали се чувства заплашен, тъй като смята, че това било класифицирана информация. Факт е обаче, че единственото дело по което държавните обвинители бяха пазени, е това срещу Желязков.

"По неясни причини се прави опит да се внуши, че има някакви заплахи от страна на Желязков, а и други подсъдими. Аз съм категоричен, че такива няма! Ние не сме наясно защо трябва да се правят такива внушения в публичното пространство! Аз не съм чул до този момент да има други досъдебни производства за заплахи", обясни адвокат Найденов. По думите на защитника всички подсъдими и адвокатите им искат делото да зпочне.

Ако след всички предприети мерки Мехмед не е намерен, се очаква делото срещу него да започне днес задочно.

Желязков, неговата дъщеря и още десет лица са предадени на съд за множество тежки престъпления, включително рекет, палежи и изнудване.

Ако вината им бъде доказана в съда, те могат да отнесат присъди до 15 години лишаване от свобода.